Nieuws uit ZwolleSportVoetbalVoorpagina

Nakayama kopt PEC Zwolle naar zege

Foto's © Hans Smit / Verslaggever Evert Jan Pasman

Zwolle – PEC Zwolle heeft uitstekende zaken gedaan in de strijd om weg te komen van de onderste plaatsen in de Eredivisie. Een doelpunt van Yuta Nakayama op slag van rust bleek voldoende voor drie hele belangrijke punten: 1-0.

Foto © Hans Smit

Rustig begin

De eerste helft stond niet bol van de kansen. Daar hadden de Zwolse fans echter maling aan, want de thuisploeg gaf nauwelijks een kans weg, al gold hetzelfde ook voor FC Groningen. De bezoekers staan er immers bekend om weinig doelpunten weg te geven. De mannen van trainer/coach John Stegeman stichtten vooral via enkele vrije trappen van Gustavo Hamer gevaar. PEC Zwolle-keeper Michael Zetterer hoefde ook sporadisch in actie te komen, al redde hij nog wel uitstekend op een inzet van Joel Asoro, die met een kopbal de noorderlingen op voorsprong leek te zetten. Net toen beide ploegen zich verzoend leken te hebben met een 0-0 ruststand, sloeg PEC Zwolle toe. Verdediger Yuta Nakayama kopte uit een hoekschop de 1-0 binnen. Het was de tweede goal van de Japanner dit seizoen en dit jaar, want ook in de openingswedstrijd van 2020 scoorde Nakayama. Dat doelpunt vlak voor tijd leverde toen een punt op.

Jacht geopend

Na rust werd het spelbeeld iets opener, ook omdat de Groningers op jacht moesten naar de gelijkmaker. Invaller en debutant Jarni Koorman, voor rust in het veld gekomen voor de geblesseerd geraakte Mustafa Saymak, had de 2-0 op de voeten. Hij kon of zelf schieten of breed leggen op Lennart Thy. De jongeling probeerde het laatste, maar slaagde niet in die opzet. Naarmate de tijd verstreek kreeg PEC Zwolle via de counter meer kansen om het duel te beslissen. Twee keer kwam Hamer oog in oog met Sergio Padt. De Groningse goalie zag de Zwolse rechtsback in eerste instantie in het zijnet schieten. Zo’n tien minuten voor tijd stuitte Hamer met zijn inzet op het lichaam van Padt.

Clean sheet

Groningen mocht daardoor blijven hopen op een punt. In blessuretijd was invaller Ahmed El Messaoudi nog het dichtst bij. Zijn poging ketste via de binnenkant van de paal terug het veld in. En nog was het niet gedaan. Terwijl de blessuretijd al verstreken was, mocht FC Groningen nog een vrije trap nemen op de rand van het Zwolse strafschopgebied. Het MAC3PARK stadion hield de adem in, waarna de bal huizenhoog de tribunes in werd gejaagd. Daardoor kon de Zwolse aanhang alsnog een feestje vieren na het laatste fluitsignaal van leidsman Pol van Boekel.

Volgende week zaterdag wacht PEC Zwolle een belangrijke uitwedstrijd in Brabant Om 20.45 wordt er in het Mandemakers stadion afgetrapt tegen RKC Waalwijk.

PEC Zwolle – FC Groningen 1-0 (1-0)

Toeschouwers: 12.844

Scheidsrechter: Van Boekel

Gele kaarten: Van Wermeskerken, Van Polen (PEC Zwolle), Te Wierik, Warmerdam en Van Hintum (FC Groningen).

PEC Zwolle: Zetterer, Hamer, Van Polen, Kersten, Nakayama, Van Wermeskerken, Strieder (78. Dekker), Clement, Saymak (27. Koorman), Thy (85. Johnsen), Van Duinen

FC Groningen: Padt, Zeefuik, Te Wierik, Van Hintum, Warmerdam, Schreck (65. Slor), Matusiwa, Van Kaam, Lundqvist (65. Hrustic), Postema, Asoro

43. Nakayama 1-0