BouwEconomieLifestylePolitiek & OpinieVoorpaginaZorg & Welzijn

Een jachthaven in Zwolle?

Nadenken over de stad in 2030

Zwolle – Een jachthaven in Zwolle, dat was één van de gedachten waarmee stedebouwkundige Henk Snel speelde tijdens zijn presentatie over hoe Zwolle er in 2030 uit moet zien. Opmerkelijk genoeg was het niet een nieuwe gedachte, maar een onderdeel uit een plan van 70 jaar geleden. De bekende stadsarchitect Dudok bedacht ooit een plan voor het uit zijn krachten groeiende Zwolle. Daarbij zou de stad ‘verplaatst’ worden richting de IJssel inclusief de realisatie van een heuse jachthaven. Het plan haalde het niet overigens, zoals we nu weten.

verslag: Martin van der Hooft

Ongeveer één keer per 15 à 20  jaar moet een stad zich heroriënteren op zijn stedebouwkundige toekomst. Vroeger werd dat gedaan door het uitnodigen van stadsarchitekten als Dudok. Tegenwoordig gaat dat anders. In de zoektocht naar Zwolle in 2030 is de gemeente – met voorop stedebouwkundige Henk Snel – actief op zoek naar partijen die meedenken over die toekomst. Donderdagmiddag verzamelden zich zo’n 200 organisaties en personen in en om het stadhuis. Behalve het bijwonen van een presentatie van Henk Snel over het verleden en de toekomst van Zwolle kon er ook gediscussieerd worden met ambtenaren over de mogelijke plannen en accenten en gingen jongeren buiten in debat over ‘Mijn Zwolle in 2030’.  Na de presentatie werden de aanwezigen aangespoord om met elkaar in gesprek te gaan over hun ideeën over datzelfde thema.

Als je nadenkt over de toekomst van een stad, is het goed om even terug te gaan naar beslissingen uit de geschiedenis. En te kijken wat die de stad voor goeds of slechts hebben gebracht. Henk Snel, stedebouwkundige gemeente Zwolle

Gelegen aan de IJssel of aan de Vecht

Hoe moet de stad zich ontwikkelen, hoe blijft de stad gezond, worden we IJsselstad (met de haven van Dudok) of richten we ons juist meer op de Vecht en bedden we ons in in het natuurlijke landschap? En de A28, moet die misschien wel overdekt worden? Maar ook het opgeven van oude wijkstructuren en overgaan naar stadsdelen, alles moet ter discussie gesteld kunnen worden. Henk Snel: “Nadenken over de toekomst is altijd droogzwemmen. Je weet eigenlijk nog niets en moet toch al plannen maken.” Juist daarom vindt Snel het zo belangrijk om op zoek te gaan naar de ziel van de stad én haar bewoners. De stad moet immers een afspiegeling zijn van én passen bij haar inwoners. Daarbij is Zwolle heel bijzonder aldus Snel in zijn presentatie. Aan de ene kant zijn we heel bescheiden, aan de andere kant kent Zwolle ook grote en onafhankelijke denkers en zijn we uitgegroeid tot een belangrijk knooppunt in Nederland en zelfs daar buiten.

Samen op zoek naar Zwolle in 2030

Voor Snel is dat gegeven een extra stimulans om zoveel mogelijk inwoners en instellingen te betrekken bij de ontwikkeling van de stad: “Een stad moet vooral een plek zijn waar je graag bent en waar je je veilig voelt. Daarom moet je zoveel mogelijk personen en instellingen betrekken bij de ontwikkeling. Als ik het alleen moest doen, dan was het niet best.”

Lees hier meer over ‘Mijn Zwolle van Morgen’

 

Gerelateerde artikelen

Back to top button