Nieuws uit ZwolleSportVoorpagina

Dwight Lodeweges over zijn nieuwe functie bij Oranje en de wedstrijd tegen Feijenoord

Verslaggever: Evert Jan Pasman

Zwolle – Zondag krijgt PEC Zwolle titelverdediger Feyenoord op bezoek. Een wederom belangrijk duel met het oog op de play-offs. Beide ploegen zijn nog in de race voor Europees voetbal, al is de weg daar naar toe voor de Rotterdammers beduidend korter dan voor PEC Zwolle.

De TOTO KNVB Beker winnen en Feyenoord is verzekerd van Europees voetbal. Het kunstje dat PEC Zwolle in 2014 flikte en de bezoekers van vanmiddag voor het laatst in 2016 klaarspeelden, is voor Feyenoord de wedstrijd van het jaar. Van een nieuw kampioenschap heeft men in Rotterdam-Zuid maar even kunnen dromen. De achterstand op lijstaanvoerder PSV is inmiddels al zo groot, dat het plan om de landstitel te prolongeren twee weken geleden definitief de prullenbak in kon na het verlies bij NAC Breda. Vorige week werd in eigen huis de generale repetitie van die finale in Rotterdams voordeel beslist. Op zondag 22 april, de datum die in menig Feyenoord-agenda met rood omcirkeld staat, moet AZ opnieuw worden verslagen om de ‘dennenappel’ te veroveren en daarmee het seizoen nog iets van glans te geven.

Lukt dat niet, dan kan het zomaar zijn dat PEC Zwolle Feyenoord elkaar nog tweemaal tegenkomen, maar dan moeten de manschappen van John van ’t Schip zich wel zien te plaatsen voor de play-offs. De riante buffer op de middenmoot bij het ingaan van de winterstop is de afgelopen weken aanzienlijk geslonken. Alleen van NAC Breda en sc Heerenveen werd de tweede seizoenshelft gewonnen. Tegen onder meer hoger geklasseerde teams als PSV, FC Utrecht en Ajax kon niet worden gewonnen. Dat lukte ook niet tegen Heracles Almelo, VVV-Venlo en FC Groningen. Zeker de laatste wedstrijd in het Noordlease stadion was ondermaats, al leek het er na rust nog even op dat PEC Zwolle de voor de thee opgelopen schade zou gaan herstellen. Hier bleek echter geen sprake van en in de slotfase wist Groningen de zege naar zich toe te trekken. Daarnaast liep Bram van Polen zondag ook nog eens tegen zijn vijfde gele kaart van het seizoen aan. De aanvoerder, die vorig seizoen in de thuiswedstrijd tegen Feyenoord voor de 2-0 tekende, moet daarom vandaag vanaf de kant toekijken. Enig lichtpuntje in Groningen was het debuut van Sepp van den Berg, die zich met zijn zestien jaar de op drie na jongste debutant van de Eredivisie ooit mag noemen.

Feyenoord is zondag de eerste van de drie Rotterdamse ploegen die achtereenvolgens naar Zwolle komen. Ook de komende twee tegenstanders komen uit de Maasstad. Na de interlandperiode komt Sparta Rotterdam op bezoek. Op 14 april wordt het Rotterdamse blok afgesloten met een thuiswedstrijd tegen Excelsior.

Wist je dat….
PEC Zwolle een ware angstgegner is geworden voor Feyenoord als het gaat om het thuisduel tegen de Rotterdammers? Sinds het weer terug is in de Eredivisie werd er vier keer gewonnen en eindigde het duel eenmaal in een gelijkspel. Waar in Rotterdam de voorgaande vijf jaren telkens kansloos werd verloren, ging het in Zwolle stukken beter (3-2, 2-1, 3-0, 3-1 en 2-2). Dit seizoen lukte het PEC Zwolle zowaar ook om een punt uit Rotterdam mee te nemen. Op 14 oktober eindigde Feyenoord – PEC Zwolle in 0-0.

De vijf meest recente ontmoetingen in Zwolle

Eredivisie, seizoen 2016-2017
PEC Zwolle – Feyenoord: 2-2 (2-1). (3′ Menig 1-0, 13′ Van Polen 2-0, 27′ Berghuis 2-1, 53′ Berghuis 2-2)

Eredivisie, seizoen 2015-2016
PEC Zwolle – Feyenoord: 3-1 (1-1). (15′ Veldwijk 1-0, 41′ Van Beek 1-1, 50′ Veldwijk 2-1, 90+3′ Ehizibue 3-1)

Eredivisie, seizoen 2014-2015
PEC Zwolle – Feyenoord: 3-0 (0-0). (52′ Rienstra 1-0, 72′ Necid pen. 2-0, 90+1′ Necid 3-0)

Eredivisie, seizoen 2013-2014
PEC Zwolle – Feyenoord: 2-1 (0-0). (65′ Klich 1-0, 87′ Schaken 1-1, 90+2′ Fernandez 2-1)

Eredivisie, seizoen 2012-2013
PEC Zwolle – Feyenoord: 3-2 (2-2). (2′ Pellè e.d. 1-0, 6′ Lachman 2-0, 33′ Pellè 2-1, 34′ Pellè 2-2, 76′ Avdic 3-2)

Arbitrage
Pol van Boekel is zondagmiddag de scheidsrechter in Zwolle. Assistent-scheidsrechters zijn Dave Goossens en Patrick Langkamp. Official is Sander van der Eijk. Van Boekel werd dit seizoen al tweemaal eerder aangesteld voor een thuiswedstrijd van de Blauwvingers. Tegen FC Groningen en sc Heerenveen (beide 3-2 winst) hanteerde de Limburger de fluit.

Gerelateerde artikelen

Back to top button