Nieuws uit ZwolleVoorpaginaZorg & Welzijn

Tweede openbare herdenking van afschaffing slavernij

Zwolle – Het Comité 30 juni / 1 juli Zwolle organiseerde vandaag voor de tweede keer de Herdenking van de afschaffing van de trans-Atlantische slavernij in het Nederlands Caribisch gebied en Suriname.
De openbare bijeenkomst vond plaats bij het Nijkerkenbolwerk (naast Theater De Spiegel). Commissaris van de Koning, Andries Heidema, hield een toespraak en legde namens de provincie en de gemeente Zwolle de krans samen met de Zwolse loco-burgemeester Dorrit de Jong.

Foto © RTV Focus

Landelijke manifestatie Theater voor Keti Koti

Voorafgaand aan de herdenkingsbijeenkomst was er in het kader van de landelijke manifestatie
Theater voor Keti Koti een muzikaal optreden van pianiste Djuwa Mroivili en countertenor
Arturo den Hartog. Deze vond plaats op het Cultuurschip Thor.

Slachtoffers en overwinnaars

Op 30 juni worden jaarlijks de slachtoffers en verzetshelden van een ruim 300 jaar durende
dehumaniserend systeem van dwangarbeid, onderdrukking en achterstelling van gekidnapte
Afrikaanse mensen herdacht. Ook werd het lijden en de strijd van de oorspronkelijke bevolking
van de gekoloniseerde gebieden herdacht.

Afschaffing bij wet

1 juli 1863 werd door middel van de Emancipatiewet formeel de slavernij afgeschaft. Echter pas in
1873 waren de tot slaafgemaakte mensen echt vrij. Zij moesten namelijk nog 10 jaar verplicht op de plantages en werkhuizen voor een karig loon dezelfde arbeid verrichten.

Sinds 2002 stromen vanuit heel Nederland mensen uit de Afrikaanse en Caribische diaspora, en vele andere die willen herdenken, naar Amsterdam. Bij het Nationale Monument Slavernijverleden staat men samen stil bij deze pijnlijke geschiedenis, dat een plek in Nederlandse samenleving en geheugen verdient.

Na de Black Lives Matters demonstraties in 2020 is er wereldwijd een opleving in aandacht voor de doorwerking van het slavernijverleden in allerlei instituten in de samenleving. Comité 30 juni / 1 juli organiseert niet alleen jaarlijkse herdenking maar brengt het hele jaar door mensen van verschillende culturen en achtergronden bij elkaar rond deze thematiek. Samen voor een gezamenlijke en rechtvaardige toekomst in een hartelijk Zwolle.

De herdenkingsceremonie is mogelijk gemaakt door NiNsee, VSB Fonds, Mondriaan Fonds, Gemeente Zwolle en Provincie Overijssel.

Gerelateerde artikelen

Back to top button