Duizenden zorgmedewerkers extra nodig in Overijssel en Gelderland Noord
Zwolle – Voor het eerst in maanden daalden de WW-uitkeringen in april in de drie regio’s van Overijssel en Gelderland Noord. De afname doet zich onder andere voor in de bouw en horeca. In deze sectoren is er in de winter minder werk, vanaf het voorjaar nemen de banen juist weer toe. Ook in de zorg is een lichte afname van WW-uitkeringen zichtbaar. Er is nu al een tekort aan duizenden medewerkers in de zorg.
Volgens het onderzoeksprogramma Arbeidsmarkt Zorg en Welzijn worden deze tekorten de komende 10 jaar bijna vijf keer zo groot. Om dit tegen te gaan passen zorginstellingen verschillende oplossingen toe. Zo staat ’s Heeren Loo open voor elk talent en voert een gesprek met iedereen die wil werken in de gehandicaptenzorg.
Tekort aan duizenden zorgmedewerkers
De zorg is een belangrijke sector in Overijssel en Gelderland Noord. Het is zelfs de sector met de meeste banen van werknemers. Bovendien werken er relatief nóg meer mensen in de zorg dan gemiddeld in Nederland. Dit geldt voor zowel Twente, Regio Zwolle als Veluwe Stedendriehoek. De sector kampt met enorme personeelstekorten. De gevolgen voor het personeel en de kwaliteit van de zorg zijn groot. Als we niets doen lopen deze tekorten alleen maar verder op. Volgens de prognoses van AZW – het onderzoeksprogramma Arbeidsmarkt Zorg en Welzijn – was er in 2023 in alle drie regio’s een tekort van meer dan 1.000 werknemers voor zorg en welzijn. Deze tekorten worden de komende 10 jaar bijna vijf keer zo groot.
Praktische oplossingen voor zorginstellingen
Om de zorg bereikbaar te houden is het belangrijk om iets aan de personeelstekorten te doen. Daarom maakte UWV een overzicht met zes praktische oplossingen die werkgevers in de zorg al echt toepassen. Andere zorginstellingen kunnen deze ter inspiratie gebruiken om de schaarste aan te pakken. Eén van de oplossingen is het opleiden van zij-instromers. Ruim vier op de tien zorgwerkgevers nam de afgelopen twee jaar zij-instromers aan. Daarmee behoort de zorg tot de drie sectoren die het vaakst zij-instromers inzetten.
Een tweede oplossing is het verminderen van de administratieve last. Zo kan de tijdsregistratie worden teruggebracht door te werken met normtijden of vaste bedragen per klant. Een andere optie is om bij de werving minder te letten op de functie(eisen), en meer op de kandidaat. Een grote werkgever in de gehandicaptenzorg, ’s Heeren Loo, doet dit al: iedereen is welkom voor een gesprek. Zij krijgen vervolgens een individuele route naar de juiste kennis en ervaring als die er nog niet is. De instelling heeft locaties verspreid over het hele land.
Saskia Grit, arbeidsmarktadviseur bij UWV: “De zorg heeft nu al moeite om vacatures in te vullen en om huidige medewerkers te behouden. Als er niets verandert stijgen de personeelstekorten de komende tien jaar alleen maar verder. Een oplossing is meer uren werken mogelijk maken. Veel mensen in de zorg werken in deeltijd, terwijl een deel van de medewerkers graag meer wil werken. Soms is dat zelfs een reden om de zorg te verlaten. Verder is het goed om zorgmedewerkers meer grip te geven op hun werktijden en roosters. En ook op de inhoud van het werk. Dat zorgt ervoor dat medewerkers langer blijven.”
UWV publiceerde ook oplossingen voor andere specifieke beroepsrichtingen. Lees meer in de UWV-publicatie Personeelstekorten aanpakken in 14 tekortberoepen – Oplossingen voor werkgevers. Dit is een aanvulling op de reeds bestaande publicatie 34 oplossingen voor personeelstekorten.
Meer informatie over de arbeidsmarkt vindt u op Arbeidsmarktinformatie (werk.nl).