CoronavirusKunst & CultuurNieuws uit ZwolleVoorpagina

Draaiorgelmarathon met vrolijke muziek langs Zwolse woonzorgcentra

Zwolle – Een mooie Rob De Nijs medley met Ritme van de regen of ééntje van Wim Zonneveld! Het zou zomaar kunnen dat de Zwolse ouderen die maandag gaan horen. Want er komt een echte draaiorgelmarathon in Zwolle. Speciaal voor de ouderen gaat het Labre-draaiorgel langs de deuren van de verschillende woonzorgcentra in Zwolle. Het is een idee van ouderenbehartiger Wichert aan ’t Rot om bewoners vanaf het balkon en de tuinen van de zorgcentra te laten genieten van mooie draaiorgelmuziek.

 

Het vanuit de Zwolse winkelstraten zo bekende draaiorgel maakt volgende week een hele tour. “We gaan volgende week maandag en dinsdag langs bij in ieder geval tien locaties om daar de mensen wat op te vrolijken met draaiorgelmuziek. En die locaties lopen uiteen van Berkum tot Zwolle-Zuid.” Wichert werd ervoor bedolven onder de enthousiaste aanvragen.

Gemeente Zwolle

Zelfs vanuit de gemeente Zwolle kreeg de initiatiefnemer bijval. Ouderenwethouder William Dogger liet aan Wichert weten: “We vinden het zo’n mooi idee. Wat kunnen wij voor jullie doen?” Een aantal sponsoren hadden al toegezegd om de draaiorgelman, die uit Apeldoorn moet komen,  te betalen: “Die mensen hebben ook wat geld naar me over gemaakt”, laat Wichert weten, “Die zal ik terugstorten, want de gemeente die heeft gewoon gezegd: Dit moeten we gewoon stimuleren. En daar ben ik ontzettend blij mee.”

Absoluut geen mensen!

In eerste instantie zouden kleinkinderen worden uitgenodigd om bij het draaiorgel te komen kijken. Maar daar komt Wichert door de aangescherpte maatregelen nu op terug: ‘Absoluut geen mensen, ook geen kinderen, ook geen kleinkinderen. Het is voor de ouderen alleen. Laat het de mensen alsjeblieft niet verpesten om toch te komen, want dan gaat het draaiorgel gewoon weg. En dan hebben die mensen niks. Dus alstublieft mensen, laat ons met het draaiorgel er voor de mensen zijn en blijf zelf lekker thuis, want jullie kunnen thuis muziek draaien en jullie hebben wat aan elkaar en die ouderen zitten alleen!’

 

Begin 1954 kwam er een man van het Labre Huis bij de firma Perlee. Hij had de Drie Pruiken gezien en wilde deze kopen. Dhr. Perlee wilde dit orgel, vanwege het succes wat de Drie Pruiken in die tijd had, niet verkopen, maar beloofde de man om net zoiets te bouwen. Als basis hiervoor gebruikt hij een Decap straatorgel, wat verbouwd werd op het gamma van de Drie Pruiken. Er werden voor dit orgel drie nieuwe beelden vervaardigd in de trant van de Drie Pruiken. Het nieuwe orgel kreeg de naam “Labre Orgel”. In Augustus kwam het orgel in Eindhoven aan. Het was een groot feest waar ook de burgermeester bij was. Het orgel haalde veel geld op voor het Labre-Huis, waar het naar vernoemd was. De afgelopen 15 jaar stond het Labre Orgel in een privéverzameling, totdat het in Maart 2017 aangekocht werd door Robin Hendriks. Onder leiding van Frans- Pieter Meilink word het orgel nu elke zaterdag gepresenteerd in de mooie binnenstad van Zwolle.
Muzieklijst draaiorgel

Gerelateerde artikelen

Back to top button