Doorbreken van intergenerationele cirkel van problemen
Gezinsgerichte aanpak in ggz kan helpen
Zwolle – Recent onderzoek, uitgevoerd door Hanna Stolper, klinisch psycholoog/ psychotherapeut bij Jeugd ggz Dimence Groep, benadrukt het cruciale belang van een gezinsgerichte benadering in de geestelijke gezondheidszorg (ggz) om de intergenerationele overdracht van mentale problemen te doorbreken.
Dit onderzoek vormt de basis van haar proefschrift, getiteld ‘Breaking Barriers, Building Bonds. Helping families to overcome intergenerational mental health challenges’.
Op 11 december 2024 promoveerde Hanna Stolper aan de Erasmus Universiteit in Rotterdam.
Haar proefschrift toont aan dat gezinnen die te maken hebben met psychische stoornissen, bij ouders vaak een opeenstapeling van risicofactoren ervaren. Dit vergroot de kans op mentale problemen bij de volgende generatie. De psychische stoornis van de ouder is slechts een van deze risicofactoren. Wanneer de ggz-behandeling zich alleen richt op de symptomen van de ouder, wordt het risico over het hoofd gezien dat kinderen de ’patiënten van morgen’ kunnen worden.
Contextueel Behandelen: een geïntegreerde gezinsaanpak
Het onderzoek evalueert de resultaten van Contextueel Behandelen, een geïntegreerde gezinsaanpak binnen de ggz. Deze aanpak behandelt niet alleen de psychische klachten van de ouder, maar ook de ouderlijke rol, het jonge kind en de ouder-kindrelatie. Daarnaast is het ook belangrijk maatschappelijke factoren zoals financiële stress en sociale problemen aan te pakken. Complexe problematiek vereist een geïntegreerde aanpak van de volwassenen en jeugd ggz en andere betrokken organisaties, omdat geen enkele organisatie expertise heeft op al deze domeinen.
Succesfactoren van de aanpak
De studie identificeert drie belangrijke succesfactoren voor deze gezinsgerichte aanpak binnen de ggz.
Gezinsgerichte focus van alle betrokken hulpverleners.
Flexibiliteit en maatwerk in de behandeling.
Regelmatig multidisciplinair overleg tussen behandelaren van ggz-volwassenen en -jeugd en samenwerking met andere betrokken hulpverleners.
Door multidisciplinair overleg kunnen hulpverleners de complexiteit van problemen in gezinnen met een ouder met psychische problemen beter begrijpen en interventies effectief op elkaar afstemmen. De interventies versterken elkaar en helpen negatieve vicieuze cirkels te doorbreken.
Positieve resultaten
De resultaten van de studie laten significante verbeteringen zien in de kwaliteit van de ouder-kind interactie, de tevredenheid van ouders over hun relatie met hun kind, en het vertrouwen in hun ouderschap. Bovendien zijn ouders beter in staat zich te verplaatsen in hun kind. Al deze aspecten beschermen de mentale gezondheid van zowel ouder als kind.
Stolper benadrukt: “Met een geïntegreerde gezinsaanpak brengen we specialistische kennis van de volwassenen en jeugd ggz samen om het gezin en de onderlinge relaties te ondersteunen.”
Dimence Groep zet zich in voor mentale gezondheid en welbevinden, zodat mensen een leven kunnen leiden dat goed is voor hen en hun omgeving. Contextueel Behandelen is een gezinsaanpak waarbij de volwassen ggz (Dimence) en Jeugd ggz een geïntegreerde behandeling bieden aan gezinnen. Dimence en Jeugd ggz zijn onderdeel van Dimence Groep.
Meer informatie
www.dimencegroep.nl
www.jeugdggz.nl
www.dimence.nl
https://www.contextueelbehandelen.nl/