Nieuws uit ZwolleVoorpaginaZorg & Welzijn

Dodenherdenking maandag 4 mei en Bevrijdingsdag dinsdag 5 mei Zwolle 2020

Zwolle – Vanochtend legde burgemeester Peter Snijders van Zwolle met zijn echtgenote Geeke een krans bij het centrale monument in het Ter Pelkwijkpark namens alle Zwollenaren. Stadsdichter Jeroen Kraakman droeg een gedicht voor.

Tussen 19.15 en 19.25 uur luidt het Klokkenluidersgilde St. Michael de grote klok van de Peperbus als symbool voor de Stille Omgang die dit jaar evenmin kan doorgaan. Om 19.58 uur speelt Bert Dijkink van het gilde de Taptoe vanaf de Peperbus waarmee hij aansluit bij de landelijke actie. Gemeente Zwolle roept inwoners op de vlag halfstok te hangen en te kijken naar de Nationale Dodenherdenking op televisie.

Dodenherdenking 4 mei

In overleg met de betrokken partijen in de stad is onder de huidige omstandigheden gekozen voor een ingetogen, maar waardige invulling van 4 mei waarop we alle mensen herdenken die zich voor onze vrijheid hebben ingezet. Een vrijheid die we al 75 jaar koesteren en vieren op 5 mei. Peter en Geeke Snijders legden een krans mede namens de provincie Overijssel en de organisaties die normaliter op 4 mei een eigen krans bij het monument leggen.

Dat zijn de Joodse en Indische- en Molukse gemeenschap ter nagedachtenis aan de burgerslachtoffers; de vertegenwoordigers van verenigingen van Veteranen en oud-militairen en eerstejaarsstudenten Deltion College Zwolle van de opleiding Veiligheid en Vakmanschap ter nagedachtenis aan omgekomen militairen en koopvaardijpersoneel en namens de samenleving: de vertegenwoordigers van diverse burgerorganisaties, waaronder de voormalig communisten, COC Zwolle; regionale belangenvereniging van LHBTI’ers in de samenleving en scholen in Zwolle die een oorlogsmonument hebben geadopteerd.

De Eenzame Soldaat

Nadat stadsdichter Jeroen Kraakman vanmorgen in een leeg Ter Pelkwijk-park zijn gedicht had voorgedragen, sprak RTV Focus met hem over deze zeer bijzondere uitvoering van de dodenherdenking. Kraakman legde in zijn gedicht heel nadrukkelijke de verbinding tussen de oorlog en de huidige situatie.

Bevrijdingsdag 5 mei

Gemeente Zwolle roept op om dinsdag 5 mei de vlag voluit te hangen zodat we, ondanks dat we ons niet vrij kunnen bewegen, toch samen stil staan bij hoe kostbaar en kwetsbaar onze vrijheid is. Praat met elkaar over de betekenis van 75 jaar vrijheid en lees de verhalen op zwolleviertvrijheid.nl. En geniet vanaf 16.55 uur van de Vrijheidsliedjes van Stadsbeiaardier Martien van der Knijff. Kijk voor de symbolische viering van 5 mei – ook in Zwolle – op de website van het Bevrijdingsfestival Overijssel en het Nationaal Comité 4 en 5 mei.

Herdenken en vieren

Voor actuele informatie over 75 jaar vrijheid verwijzen wij u naar de website
zwolleviertvrijheid.nl. We hopen dat de herdenkingen volgend jaar weer met de
gebruikelijke samenkomst bij de monumenten kunnen plaatsvinden.

Gerelateerde artikelen

Back to top button