Kunst & CultuurNieuws uit ZwollePolitiek & OpinieVoorpagina

Gemeente gaat tekort atelierruimtes aanpakken

Zwolle – De gemeente Zwolle wil iets doen aan het tekort aan atelierruimtes in de stad. Daarvoor heeft wethouder Monique Schuttenbeld een Plan van Aanpak opgesteld. In dit “Plan van Aanpak Ateliers en Expositieruimten” zijn concrete stappen genoemd voor de aanpak van het tekort aan ruimten om te werken, oefenen en presenteren. Dit zijn de acties die de gemeente op korte termijn ziet. Daarnaast benoemt het plan een aantal knelpunten die men op lange termijn op moet lossen. Hiertoe zal voor eind 2022 een atelierbeleid worden opgesteld.

Kunst is belangrijk voor een groeiende stad als Zwolle, en maakt de stad aantrekkelijk, schrijft de wethouder. Het schort echter momenteel in belangrijke mate aan de faciliteiten die nodig zijn. HEVO heeft de situatie geanalyseerd, en het is nu goed duidelijk wat er nodig is. Er gaat gewerkt worden aan wachtlijstoplossing, vervanging huurruimte en betaalbaarheid van de huurruimte. Daarnaast vindt de wethouder het behoud van het bestaande ook belangrijk. Het budget dat er voor beschikbaar is, is nog te laag. De wethouder zal de raad tijdig informeren als er een kans zich voordoet, die niet binnen de bestaande budgetten past en extra financiering behoeft.

Doelgroep

De doelgroep van artistieke en creatieve makers is groot en divers. De wethouder heeft op basis van de TNO
indeling de keuze gemaakt om de focus te leggen op 1) Kunsten, 2) Entertainment en Media, en 3) Zakelijke Creatieve Dienstverlening. De inzet gaat daarbij vooral uit naar de kunstenaars, omdat zij gelet op hun verdienmodel weinig inkomsten hebben om een betaalbare werkruimte te vinden.

De behoefte aan ruimte blijkt uit het onderzoek van HEVO (reeds eerder met de raad gedeeld). Daardoor
is duidelijk wat Zwolle nu aan ruimte heeft en wat passend is bij een stad van de huidige en toekomstige
omvang. In het Plan van Aanpak staan de kansen om snel iets aan het probleem te doen, ingedeeld
naar status van uitvoering, realisatie en resultaat.

Behalve met de ruimtevraag wil men ook aan de slag met de netwerkvorming. Ontmoeten, netwerken
en verbinden zijn middelen om de kennisdeling en samenwerking binnen de sector te bevorderen. Hierbij
werkt men nauw samen met Creative Works en een broedplaats als CO.

 

Gerelateerde artikelen

Back to top button