Dit is geen kattenvoer maar een ijsje: pas op voor de ‘Betaal Later Kater’!
Zwolle – De verpakking ziet er uit kattenvoer maar het zijn ijsjes. Ze werden maandagavond uitgedeeld door wethouder Michiel van Willigen aan de Bruisstudenten op de Bruiscamping in Zwolle. Doel? Studenten waarschuwen voor het kopen van spullen met betaling achteraf. Het blijkt namelijk dat heel veel jongeren hierdoor in de financiĆ«le problemen komen.
De ijsjes waren in het begin lekker maar werden na een paar likken erg zuur. “Net zo als bij het kopen op rekening. Ook daar kun je achteraf een behoorlijke kater van krijgen.” aldus de wethouder.
Zoete start, zure nasmaak
De campagne richtte zich vooral op het gebruik van betaalapps zoals Klarna en Riverty, die jongeren verleiden om nu te kopen en later te betalen. “In het begin lijkt het heel zoet ā je hebt je nieuwe jurk, broek of vestje,” vertelt wethouder Michiel van Willigen “Maar daarna komt de nare nasmaak wanneer je de rekening ziet en mogelijk extra kosten moet betalen omdat je niet op tijd hebt gereageerd.”
Er gingen veel handen in de lucht toen wethouder Michiel van Willigen bij de opening van de actie vroeg wie er wel eens achteraf betaald.Ā “De meeste dingen doe ik achteraf want ik wil gewoon weten dat het thuis komt. Zodra ik het thuis heb en ik weet dat het het goed doet dan betaal ik gewoon,” vertelt een student ICT over zijn bestellingen op internet.Ā Een mede ICT-er aan tafel geeft aan geen fan te zijn van achteraf betalen “Als ik iets koop heb ik wel genoeg geld op de rekening en ik wil niet het risico lopen om iets te vergeten en dan extra te moeten betalen.”
Financiƫle problemen
Toch leidt deze betaalmethode bij een aanzienlijk aantal jongeren tot financiĆ«le problemen. “Tien procent van de studenten heeft echt financiĆ«le problemen,” legt van Willigen uit. “Niet een beetje, maar serieus in de problemen. Dit komt vaak doordat het zo gemakkelijk is om nu te kopen en later te betalen.”
Betaal later kater
De zogenaamde ‘betaal later kater’ raakt veel studenten, vooral nu ze op zichzelf gaan wonen. Twee tot drie studenten per klas kunnen in ernstige financiĆ«le problemen terechtkomen door deze praktijken.”
Tips om problemen te voorkomen
Voor wie meer wil weten over hoe je een ‘betaal later kater’ kunt vermijden, biedt de website wijzeringeldzaken.nl handige tips en adviezen.