KabelkrantNatuur & DuurzaamNieuws uit ZwollePolitiek & Opinie

Zwolle gaat tarief op restafval invoeren

Zwolle – In het nieuwe Gemeentelijk Grondstoffen Plan (GGP) komt er een tarief op restafval voor inwoners van Zwolle. Daarvoor moet de afvalstoffenverordening worden aangepast. In de afvalstoffenverordening is geregeld hoe de gemeente omgaat met de inzameling en verwerking van huishoudelijke afval- en grondstoffen. De afvalstoffenverordening bevat ook een uitvoeringsbesluit waarin alle uitvoerende zaken vastgelegd zijn.
De bestaande afvalstoffenverordening voor Zwolle is in 2011 vastgesteld. Sinds 2011 hebben zich op het gebied van afval veel nieuwe ontwikkelingen voorgedaan. Deze worden verwerkt in de Afvalstoffenverordening 2022.

Aangepast

De verordening moet aangepast aan Europese regels en aan nieuwe regels voor het scheiden van afval. Er is ook in vastgelegd hoe de gemeente moet omgaan met privacy-gevoelige data. De toepassing van de verordening is gericht op de bescherming van het milieu, met inbegrip van een doelmatig beheer van afvalstoffen. Ook komt er een ja/ja sticker voor ongeadresseerd drukwerk. Dat wil zeggen dat bezorgen hiervan niet mag, tenzij er een sticker is. Dit wordt het opt-in systeem genoemd. Dit systeem is wel iets duurder dan het huidige opt-out systeem.

In de verordening staat precies beschreven wat er moet gebeuren omtrent bijvoorbeeld inzamelmiddelen en inzamelplaatsen. Huishoudelijke afvalstoffen zijn erin gereguleerd alsmede gescheiden afvalinzameling, bedrijfsafval en zwerfafval. Het gaat over het dumpen van afval en het vervuilen van de straten. En over eventuele boetes bij overtreding van de regels.

Natuurlijk staan op de website van de ROVA nog steeds alle actuele inzamelingsregels, zoals het inzamelrooster.

Gerelateerde artikelen

Back to top button