BouwNieuws uit ZwolleVoorpagina

Deventerstraatweg boos over extra bouwlaag op dak historische panden

Zwolle – De Deventerstraatweg is boos. Een vastgoedontwikkelaar heeft plannen voor een extra etage bovenop het dak van vier woningen in de straat. Maar de bewoners van de Deventerstraatweg en de omliggende straten vinden dat maar niks. Dat laten ze weten via twee brieven aan de gemeenteraad. Ze willen dat de aangevraagde omgevingsvergunning wordt afgewezen.

Historische karakter wijk

Het gaat om de huizen aan de Deventerstraatweg 7 tot en met 13. Hier moet op het dak een extra verdieping komen met kamers en appartementen.  De bewoners van andere woningen aan de Deventerstraatweg, Groenestraat en Groeneweg zijn tegen : “Het toevoegen van een extra bouwlaag is misschien vanuit het winstoogmerk van een belegger of vastgoedondernemer, die geen boodschap heeft aan het behoud en het versterken van het historische karakter van de wijk Oud Assendorp, een kans die je niet moet laten lopen. Maar wij zien het als een ontoelaatbare aantasting van de karakteristieke historische bebouwing uit 1910. Ook vrezen we dat bij verlening van de omgevingsvergunning ook andere projectontwikkelaars zullen proberen langs de Deventerstraatweg of andere straten in Oud-Assendorp extra bouwlagen toe te voegen.” zo laten ze weten in de zienswijzen die zijn ingestuurd aan de gemeenteraad van Zwolle.

Bouwhoogte 14 meter is een onbedoelde ambtelijke uitglijder van de tekenpen, maar dat betekent nog niet dat je dan verplicht bent om daar gebruik van te maken. Omwonenden

Ondanks dat er in het huidige Bestemmingsplan Assendorp staat dat de toegestane bouwhoogte 14 meter is, noemen de protesterende omwonenden dit ‘een onbedoelde ambtelijke uitglijder van de tekenpen, maar dat betekent nog niet dat je dan verplicht bent om daar gebruik van te maken.’ Eind jaren negentig zouden de maximale toegestane maten en woonlagen bij  twee groepen woningen in de straat per ongeluk verwisseld en vastgelegd zijn in het  Bestemmingsplan Assendorp-Pierik en vervolgens weer overgenomen in de tekening van het Bestemmingsplan Assendorp, zo melden de buurtbewoners in de ingezonden zienswijze.

Weigeren omgevingsvergunning

Ze willen daarom dat het college de verkeerde bouwhoogtes en aantallen bouwlagen van het bestemmingsplan Assendorp herstelt en bij de beoordeling van de omgevingsvergunning de bouw van een extra bouwlaag weigert: “Omdat dit in strijd is met het stedenbouwkundige historische karakter van de Deventerstraatweg in het bestemmingsplan Assendorp. De woningen zijn van stedenbouwkundig belang als onderdeel van de lange beeldbepalende en voor Zwolle typerende wijkrand langs het spoor.” aldus de indieners van de zienswijzen.

De zaak wordt door het college in behandeling genomen.

Gerelateerde artikelen

Back to top button