Natuur & DuurzaamNieuws uit ZwolleVoorpagina

Definitief geen brug naar woning in de Schellerwaard; familie blijft aangewezen op boot

Zwolle – De Hoge Raad heeft gesproken: er komt definitief geen brug naar de woning van de familie Groten die midden in het gebied van Ruimte voor de Rivier wonen. Ondanks de toezegging voor een brug, die de bewoners van de Rijksoverheid in 2018 kregen. De hoogste rechter bepaalde dat de overheid goed heeft gehandeld door Johan en Riek Groten als alternatief een boot en een verhard pad aan te bieden waardoor ook bij hoogwater de familie aan het vaste land kan komen. De 2,5 miljoen euro kostende brug was niet te verantwoorden omdat dit publieke geld doelmatiger besteed kon worden.

Johan en Riek Groten wonen al hun hele leven op de boerderij in Zwolle Zuid, vlak aan de IJssel. Ze eisen in 2016 dat de Rijksoverheid een brug aanlegt om hun perceel te kunnen bereiken. Dit omdat hun woning midden in het Ruimte voor de Rivierproject komt te liggen en de familie als enige zich niet wil laten uitkopen. Door onteigening voor het project Ruimte voor de Rivier was de familie de bestaande toegangsweg tot hun perceel kwijtgeraakt. Na onteigening resteerde slechts een toegangsweg over een overloop, die niet het hele jaar begaanbaar is.

In de situatie voor de onteigening kon Groten zijn woning bereiken via een ontsluitingsweg door de uiterwaard, via welke weg de woning (circa) 362 dagen per jaar bereikbaar was. Op de dagen dat de woning door hoogwater niet bereikbaar was, gebruikten ze een boot. Tevens hadden de twee een rij palen waarover ze planken konden leggen voor een loopbrug op een hoogte van NAP +4.20 meter om de dijk te bereiken.

Om het probleem op te lossen bood de staat Groten een brug aan. Die brug werd aanvankelijk begroot op zo’n 1 miljoen euro maar blijkt in een later stadium zo’n 2,5 miljoen te gaan kosten. Daarom biedt de staat de broer en zus een alternatief aan in de vorm van een verhard weg die alleen bij extreem hoog water niet meer toegankelijk is. Bovendien krijgt Groten ruim 9 duizend euro om een boot te kopen.

Voldoende, vindt de Hoge Raad. Want, zo stelt de hoogste rechter: ‘Het algemene belang bij een doelmatige besteding van publieke middelen kan onder omstandigheden evenwel zo zwaarwegend zijn dat dit aan nakoming van de toezegging in de weg staat.’

Gerelateerde artikelen

Back to top button