Nieuws uit ZwolleSportVoorpagina

Debutant De Boom helpt PEC Zwolle aan zege

In Tilburg heeft PEC Zwolle zaterdagavond wederom drie punten weten bij te schrijven. Net als twee seizoenen terug was één doelpunt voldoende voor de zege (0-1). Tomáš Necid zorgde met een rake kopbal voor feest in het bezoekersvak. De meest besproken persoon na afloop was niet de Tsjech, maar debutant Max de Boom.

De Boom viel in aan het begin van de tweede helft. Het eerste bedrijf was voor een groot deel slaapverwekkend. Er gebeurde vrijwel niets, al had Willem II via Samuel Armenteros de kans om op voorsprong te komen. Eenvoudig slalomde de clubtopscorer door de Zwolse defensie, maar strandde uiteindelijk op de rechtervoet van Warner Hahn. Na een klein kwartier in de tweede helft wist Zwolle pas voor de eerste keer echt gevaar te stichten. Necid schoot op doel, maar Kostas Lamprou redde bekwaam. In dezelfde minuut volgde Mustafa Saymak het voorbeeld van de aanvaller en wederom was Lamprou het eindstation. Een wedstrijd die eigenlijk geen winnaar verdiende, kreeg die wel toen de 18-jarige invaller De Boom op randje buitenspel aan de aandacht van Mitchell Dijks was ontsnapt. Een perfecte voorzet volgde, welke met veel gevoel door Necid tot doelpunt werd gepromoveerd.

De kleine De Boom, die in het niet viel bij het postuur van directe tegenstander Dijks, werd vanochtend op weg naar de training met Jong PEC Zwolle telefonisch ingelicht over het feit dat hij mee mocht naar Tilburg. Een kleine tien minuten voor het einde van de wedstrijd haalde Jans de jongeling naar de kant voor Kingsley Ehizibue. Met de fanatiek King Side, die als een blok achter de Tricolores ging staan, joeg Willem II op de gelijkmaker. Bruno Andrade en Frank van der Struijk kregen ieder een enorme kans, maar faalden, waardoor Zwolle voor de vierde keer in vijf wedstrijden als winnaar van het veld stapte.

Ron Jans sprak na afloop over een lelijke overwinning. “Vlak voor Excelsior zei ik dat het wel eens goed was als we lelijk zouden winnen. Dat gebeurde daar niet, integendeel, maar hier vanavond wel. Mijn verhaal begint eigenlijk vannacht om kwart over die, toen Jody Lukoki liet weten dat hij bij de bevalling van zijn vrouw wou zijn. Dat begreep ik natuurlijk. “We hadden geen snelheid en diepte in de eerste helft. Vandaar dat ik De Boom bracht. Hij is pijlsnel, al werd hij eerst weggeblazen door Dijks. Nu beleeft hij met zijn assist een onvergetelijke avond”, besloot de trainer.

Willem – PEC Zwolle 0-1 (0-0)
Toeschouwers: 11.500
Scheidsrechter: Janssen
Gele kaarten: Lam (PEC Zwolle)

Willem II: Lamprou, Van der Struijk, Peters, D. Wuytens, Dijks, S. Wuytens, Haemhouts, Messaoud (80. Braber), Andrade (66. Ondaan), Sahar (74. Cabral), Armenteros

PEC Zwolle: Hahn, Van Polen, Lam, Van der Werff, Van Hintum, Rienstra, Brama (46. De Boom, 89. Ehizibue), Saymak, Drost, Thomas (66. Nijland), Necid