EconomieNieuws uit ZwollePolitiek & OpinieVoorpagina

Debat gemeenteraad over toeristisch perspectief

Zwolle – Maandavond 7 juni debatteerde de gemeenteraad met elkaar over het toeristisch perspectief van Zwolle de komende jaren. Volgens de nota van het college van burgemeester en wethouders zou toerisme de stad aantrekkelijker kunnen maken voor zowel inwoners als bezoekers en het karakter van Zwolle meer op de kaart zetten.

Groot kapitaal voor de stad

Het college wil vooral meer aandacht voor de groep toeristen die een meer avontuurlijke beleving van de stad willen. Deze doelgroep is tot nu toe ondergewaardeerd. Zoals in Zwolle overigens het hele toerisme achterloopt in vergelijking tot andere steden. De ChristenUnie doet de aftrap met  haar betoog en ziet dat toerisme een groot kapitaal voor de stad waarborgt, en grote arbeidsdeelname. Zij is blij dat ook de thema’s circulair, duurzaam en leefbaar genoemd worden. Graag ziet zij dat Zwolle ook bereikbaar is voor mensen met een smalle beurs. Wethouder Monique Schuttenbeld zegt dat dit ook gebeurt. Ook wil de CU een ski-baan.

Toekomst

Het CDA zegt dat het toeristisch perspectief een goede richting geeft. Meer dagjesmensen in Zwolle, dan ook meer marketing. Zij ziet graag samenwerking met Kampen en Deventer, vooral als het gaat om Zwolle Hanzestad. De wethouder vertelt dat er 3 grote punten op de horizon zijn, en wel: 2023 voor een themajaar voor de experimentele Hanze, 2030 om een bid uit te brengen voor 2033 Zwolle culturele hoofdstad. Daar werkt men dan naar toe. Swollwacht wil net als iedereen dat zowel bezoekers als inwoners zich  goed moeten voelen in de stad. Zij ziet echter een tegenstelling tussen toerisme en leefbaarheid, vanwege de verwachte drukte. Volgens de wethouder werkt de gemeente aan spreiding van de bezoekersstromen en laat men geen groepen toe. Dat zou genoeg moeten zijn.

Volgens de PvdA had het versimpelteam zich wel mogen buigen over de tekst van de nota. Deze is vrijcomplex. Zij maakt ook bezwaar tegen het gebruik van het woord pionier. Pionier ben je pas wanneer je als eerste naar de maan gaat of iets dergelijks. Verder vraagt zij zich af waarom er autoluw staat voor de binnenstad in plaats van autovrij. Volgens de wethouder kan dat niet anders.

© RTV Focus Zwolle – Foto: Lisanne Hop

Wat met corona?

De VVD wil vooral zien hoe de toeristische visie zich verhoudt tot de coronacrisis. Zij verwacht dat veel mensen dit jaar in eigen land op vakantie gaan en dat dit grote drukte zal geven, terwijl bedrijven net aan het opstarten zijn. De wethouder zegt dat dit onvoorzien is en dat men niet wist hoe dit zich zou ontwikkelen.

De SP is fel tegen groei van toerisme en ziet het schrikbeeld van Venetië voor zich. Daar is het toerisme flink ontspoort. GroenLinks is blij dat de duurzaamheidsdoelen ook worden gehaald met deze visie. Iedereen zou moeten meepraten en weten waarover het gaat. Zwolle zou zijn eigen toeristische identiteit moeten uitdragen. Zij vindt dat men het toerisme moet spreiden over de stad, bijvoorbeeld door het promoten van fietstochten en het ontwikkelen van toeristische trekpleisters in de wijken.

Leefbaarheid van de stad

D66 vindt niet tourisme an sich belangrijk, maar vooral de bijdrage ervan aan de leefbaarheid van de stad Zwolle. Het imago van Zwolle is nog vrij onbekend. Er zijn nieuwe iconen nodig, grote of kleine, en kunst in de openbare ruimte.

Wethouder Monique Schuttenbeld is blij met de vragen en opmerkingen vanuit de gemeenteraad. Zij zegt dat het een ambitieuze nota is en dat het perspectief erg belangrijk is voor de stad. Er komt inclusieve en duurzame groei. De relatie met de stad is daarbij erg belangrijk. We zijn vaak te bescheiden om te zien hoeveel mooie dingen de stad heeft. Culturele instellingen en een omgeving met veel verschillende soorten natuur. Dit zijn de Veluwe, de Weerribben, Sallandse Landhuizen en en het rivieren landschap.

© RTV Focus Zwolle – Foto: Lisanne Hop

 

 

Gerelateerde artikelen

Controleer ook
Close
Back to top button