Nieuws uit ZwolleVoorpagina

De zomertijd gaat weer in

Zwolle – Een uurtje korter slapen, maar wel langer genieten van het daglicht: vannacht gaat de zomertijd weer in. Maar wat betekent het precies en waarom doen we dit ieder jaar?

De zomertijd is bedoeld om energie te besparen. De internationale naam voor deze maatregel is dan ook Daylight Saving Time (DST). Doordat het ‘s avonds langer licht blijft, wordt er minder stroom gebruikt voor verlichting.

Oliecrisis

De eerste keer dat de zomertijd werd ingevoerd, was op 30 april 1916. De Duitsers wilden tijdens de Eerste Wereldoorlog kolen besparen en voerden in bezet Frankrijk en België de zomertijd in.

Pas in 1977 werd deze maatregel definitief in Nederland. Daarvoor kende Nederland al enkele periodes waarin deze wijziging werd toegepast, onder meer tijdens de Eerste en Tweede Wereldoorlog. Toen in 1973 de oliecrisis uitbrak, nam de aandacht voor energiebesparende maatregelen echter opnieuw toe. Daardoor kwam ook de gedachte van de zomertijd weer in beeld.

Ezelsbruggetje

Niet alle landen in de wereld kennen overigens een zomer- en wintertijd. Wereldwijd verzetten circa zeventig landen de klok, waaronder alle lidstaten in de Europese Unie. De zomertijd duurt tot zondagochtend 30 oktober 2016 (onze ‘echte’ tijd): dan mag je de klok weer een uur terugzetten voor de wintertijd.

Een uur vooruit

Heb je ieder jaar weer moeite om te onthouden wanneer de klok nu vooruit of achteruit wordt gezet? Er is een handig ezelsbruggetje: in het voorjaar gaat de klok om klokslag 02.00 uur een uur vooruit. Of: als het weer achteruit gaat (najaar), dan gaat de klok ook achteruit.

Gerelateerde artikelen

Geef een reactie

Back to top button