112 nieuwsNieuws uit ZwolleVoorpaginaWeer

De storm van uur tot uur; wanneer trekt het aan?!

Zwolle – Zondag krijgt Nederland vele uren te maken met aan zee een zuidwesterstorm en in het land zware tot zeer zware windstoten. De zwaarste windstoten kunnen boven de 120 km/u uitkomen. Dat meldt weerman Michael Severin van Weerplaza.

Heftigste omstandigheden in de namiddag en avond

Al vrijwel de hele week is duidelijk dat het zondag onstuimig weer zal zijn. Inmiddels kunnen we vrij gedetailleerd aangeven hoe de dag zal verlopen, dan kunt u daarmee bepalen welke activiteiten nog verstandig zijn om te ondernemen.

Ochtend

De wind neemt in kracht toe, maar van extreme omstandigheden is in het zuidoosten van het land nog geen sprake. Op de fiets of brommer wordt het al wel onaangenaam. In het noordwestelijk kustgebied staat aan het einde van de ochtend stormkracht 9 vanuit het zuidwesten. De windstoten nemen vooral in het westen toe naar 70 tot 100 km/u.

12 uur

De wind waait in het zuidoosten van het land uit het zuiden met 5 tot 6 Bft. In het noordwesten is de wind hard of stormachtig, 7 of 8 Bft, langs de kust staat er storm, 9 Bft. De windstoten nemen ook landinwaarts toe naar 70 tot lokaal 100 km/u. Het verkeer, zowel op de weg als in de lucht, krijgt steeds meer last van de wind.

Dit is niet een lokaal stormpje, maar een weersituatie waarbij het hele land geraakt wordt. Michiel Severin – meteoroloog Weerplaza

Storm 2018

15 uur

Langs de hele westkust bereikt de wind stormkracht, 9 of 10 Bft. Landinwaarts is de wind nu vaak windkracht 7 of 8. Zware tot zeer zware windstoten van langs de oostgrens 90 km/u tot pal aan zee 120 km/u veroorzaken meest waarschijnlijk al overlast. De schademeldingen beginnen binnen te komen.

18 uur

Langs de west- en noordwestkust woedt een zuidwesterstorm waarbij de wind 10 Bft haalt. De windstoten bereiken langs de westkust en in het noordwesten 120 tot een enkele keer 140 km/u. Het verkeer ondervindt ernstige hinder in deze regio’s. Ook in de rest van het land zijn de windstoten van 85 tot 120 km/u hinderlijk.
koufront: in de avond trekt een gebied met sterke regenval van noordwest naar zuidoost over het land: het koufront. Op dit front kan het korte tijd flink plenzen en kunnen de windstoten nog net wat hoger uitpakken. In het binnenland zijn op de lijn van deze krachtige regenval windstoten mogelijk van lokaal 130 km/u. Het zou ons niet verbazen indien deze lijn op diverse plaatsen flinke overlast oplevert.

21 uur

In het noordwesten neemt de wind langzaam af, maar het koufront heeft het zuidoosten nog niet bereikt.
middernacht: het koufront trekt naar Limburg. In de Limburgse heuvels kan de wind nog steeds flink uithalen. Ook hier zijn zeer zware windstoten mogelijk van 120 of 130 km/u. Vanaf een uur of 2 begint de wind in Limburg af te nemen.

Storm 2018

Extreem weer

Bij alle plannen die gemaakt worden, is het belangrijk te beseffen dat we het niet over een ‘lekkere stevige wind’ hebben. We hebben het over extreem weer met een wind die heel veel kracht heeft. We gaan er vanuit dat Ciara in vrijwel alle provincies van ons land voor schade gaat zorgen. De storm voldoet aan de criteria om een code oranje voor extreem weer uit te geven. Dit is dus niet een lokaal stormpje, maar een weersituatie waarbij het hele land geraakt wordt. Maak dus de juiste plannen en neem voorzorgsmaatregelen indien spullen makkelijk los kunnen raken en kunnen rondvliegen.

Indien er verstandig wordt omgegaan met de weersomstandigheden zullen de gevolgen op de meeste plaatsen miniem zijn. Er komt geen orkaan. Het is een storm met een kracht die ons land geregeld meemaakt, gemiddeld eens in de twee of drie jaar. Ons advies: pas je aan de omstandigheden aan en houd onze updates in de gaten. We zullen zondag een live-blog bijhouden met daarin updates over wat er gaande is.

Gerelateerde artikelen

Back to top button