Nieuws uit ZwolleOnderwijsVoorpagina

De nieuwe wereldburger gaat vanaf 2023 in Zwolle naar school

Zwolle – Onderwijs is toe aan vernieuwing. Vanuit deze overtuiging hebben initiatiefnemers Rianne Spin en Jolien Dirven stichting ‘Onderwijs Transformeert’ opgericht. Met deze stichting werken zij aan ‘Buitenwijs’; een nieuwe school in Zwolle waar de focus komt te liggen op eigentijds en effectief onderwijs dat recht doet aan ieder kind.

Buitenwijs wordt geen school met traditionele klaslokalen, maar biedt een leeromgeving waarin kinderen leren van de natuur en hun omgeving door zich erin te begeven. Waar ze zich kunnen ontwikkelen vanuit intrinsieke motivatie en begeleid worden door docenten die inspelen op de nieuwsgierigheid, leergierigheid en het ontwikkeltempo van het kind, in plaats van ‘onderwijzen’ volgens een vastgesteld curriculum.

Flexibele binnen- en buitenruimtes

In de praktijk komt dit neer op een gebouw met flexibele, open ruimtes, in te richten aan de hand van leerthema’s en naar de behoeften van de kinderen. Met binnen- en buitenruimtes waar kinderen zelf doorheen mogen struinen en touwbruggen en klimwanden die fysieke beweging stimuleren. Er zijn speciale hoekjes waar kinderen zich even kunnen terugtrekken om uit te rusten, of om zich te concentreren op een opdracht.

Democratische minimaatschappij

De initiatiefnemers zien Buitenwijs graag als minimaatschappij, waar de maatschappij en school in elkaar overloopt, met methodes uit het democratisch onderwijs en waar ondernemerschap wordt gestimuleerd.
‘Buitenwijs laat kinderen het leven ontdekken, alleen zo kan iedereen zich ontwikkelen tot veerkrachtige wereldburger’ Buitenwijs maakt zich hard voor het faciliteren van een positieve leerervaring voor ieder kind. Rianne: “Leren is niet altijd leuk of makkelijk, maar juist door tegenslagen en meevallers op het pad, is het hoe dan ook een succeservaring. Omdat elk kind van binnenuit trots kan zijn op wat hij of zij heeft gemaakt en geleerd.”

Wereldburgerschap stimuleren

Buitenwijs richt zich op (kinderen van) ouders met verschillende migratie-achtergronden en sociaal- economische statussen. Ook kinderen met een chronische ziekte of beperking zijn welkom. Vanuit het idee dat niemand wordt uitgesloten, en om wereldburgerschap te stimuleren door kinderen in aanraking te brengen met landen, culturen en leeftijdsgenoten op andere plekken.

Van start in 2023

De stichting is opgericht in juni 2021 en een maand later werd het initiatief ingediend bij Dienst Uitvoering Onderwijs. Afgelopen najaar bleek er in Zwolle, na een succesvolle handtekeningenactie, voldoende animo te zijn voor Buitenwijs. Op 15 april heeft de stichting een positief advies gekregen van de inspectie om in het schooljaar van 2023 met Buitenwijs te starten. Vanaf juni 2022 kunnen leerlingen worden ingeschreven.

Info avonden
Voor alle geïnteresseerden en toekomstige ouders organiseert de stichting info- avonden.
Wanneer: 1 en 8 juni
Tijd: 20:00-22:00 uur
Waar: DOAS- De Oude Ambachtschool Zwolle


Graag vooraf aanmelden via:
info@onderwijstransformeert.nl

Gerelateerde artikelen

Back to top button