SportVoetbal

Berkum wint ook bij Zuidvogels

Zwolle – Berkum heeft de inhaalwedstrijd bij Zuidvogels in Huizen met 0-1 gewonnen en blijft daardoor goede papieren houden in de top van de Hoofdklasse B. De Zwollenaren startten overweldigend, maar zakten daarna weg zonder echt in de problemen te komen.

“Vóór rust hadden we al met 0-2 of 0-3 voor kunnen staan,” zag Berkum-trainer Arno Hoekstra. “Daarna werd het te rommelig en ging het moeizaam. Zuidvogels kwam er niet echt gevaarlijk door maar er kan dan toch maar zo een goal binnen vallen.”

Afgemeten voorzet

De wedstrijd was nog geen minuut oud toen Berkum al op 0-1 kwam. Bijna vanaf de aftrap vloog Johnsen Bacuna er op rechts vandoor en zijn afgemeten voorzet werd door Chris van der Meulen uitstekend binnen gekopt. Een minuut later leek Van der Meulen de marge te verdubbelen toen hij door het centrum op kon stomen maar zijn lob over keeper Frank Mol vloog tegen de onderkant van de lat. Volgens de Berkum-spelers stuiterde de bal daarna achter de doellijn en vervolgens het veld in, maar scheidsrechter Alex van Kraay wilde van geen goal weten en liet doorspelen.

Berkum gaf daarna het initiatief wat uit handen maar Zuidvogels kwam niet verder dan een knal van topscorer Danny Roozendaal, die uit kansrijke positie naast het Zwolse doel vuurde. Aan de andere kant behoedde keeper Mol de thuisclub voor een grotere afstand na een prima combinatie tussen Ruud Wellenberg en Bacuna.

Miscommunicatie

Direct na rust soleerde Bacuna door de Zuidvogels-defensie maar weer stond keeper Mol in de weg. Even later ontsnapte Berkum toen de bal, na miscommunicatie in de Zwolse verdediging, via de buitenkant paal naast vloog waarna Wellenberg aan de andere kant, in riante positie, net tekort kwam. De thuisclub drong steeds meer aan en na ruim een uur voorkwam Berkum-doelman Dominic van Hoof met een fraaie save dat Roozendaal de gelijkmaker op zijn naam bracht. Toen de Zuidvogels-spits even later op het middenveld werd gevloerd door Marc van der Meulen kwam dat de Berkum-captain op een gele kaart te staan maar voorkwam hij wél een gevaarlijke uitbraak.

In de slotfase gooide Zuidvogels alles op de aanval om nog een punt uit het vuur te slepen, maar de Huizense aanval was voor het doel te onmachtig om daar resultaat uit te halen. Berkum ramde alles weg en bleef zo op de been, maar had veel te veel moeite om de eigen ploeggenoten te vinden en mocht uiteindelijk niet mopperen dat de volle winst over de streep werd getrokken.

Door deze vijfde achtereenvolgende zege staat Berkum nu op een derde plaats in de Hoofdklasse B, met twee punten minder dan Genemuiden en Eemdijk. De Zwollenaren hebben echter een wedstrijd minder gespeeld dan de twee koplopers en hebben de kansen in de strijd om de prijzen dus nog in eigen hand.