AlgemeenLifestyle

De gemeente wil digitale veiligheid. Wat kan jij doen?

Zwolle – Eind vorig jaar presenteerde de gemeente zijn Veiligheidsvisie 2019 – 2022. Een van de pijlers van die visie is dat de digitale veiligheid in de gemeente beter moet. Maar wat is dat eigenlijk, digitale veiligheid? En wat kan jij als burger doen?

Wat is Digitale Veiligheid?

Het is een thema waar we veel over horen, maar waarbij niet altijd duidelijk wát het nou precies inhoudt. Om naar de veiligheid te kijken, moeten we eerst kijken naar wat er precies beveiligd dient te worden. Zoals de term al zegt, gaat het hierbij om alles wat digitaal gebeurt. Oftewel, alles wat op het internet plaatsvindt. Steeds meer gemeenten, waaronder ook gemeente Zwolle, zijn steeds meer gaan digitaliseren. Aanvragen voor rijbewijzen en paspoorten, informatie, afspraken maken, vergunningen: alles kan tegenwoordig op het internet. Dat brengt natuurlijk veel voordelen met zich mee, maar er zijn helaas altijd mensen die een slaatje proberen te slaan uit de mogelijkheden van de nieuwe tijd. Gegevens die jij invult bij de gemeente kunnen waardevol zijn voor anderen. Digitale veiligheid zorgt ervoor dat jouw gegevens beveiligd worden. En dat we daar veel aandacht aan moeten besteden, tonen de cijfers en statistieken wel aan.

Cijfers en Statistieken

Het Centraal Bureau voor Statistiek (CBS) dook namelijk in de landelijke digitale veiligheidscijfers in verschillende onderzoeken en in elk onderzoek is de conclusie dat er nog steeds op grote schaal criminele activiteiten op het internet worden gepleegd, terwijl daar vaak wat aan gedaan had kunnen worden. Een op de vijf bedrijven blijkt bijvoorbeeld slachtoffer te zijn geweest van een cyberaanval. Nog opvallender is dat volgens het CBS driekwart van de cyberaanvallen niet eens gemeld wordt bij de politie, alsof we zoiets hebben van “het hoort erbij”.

Niet alleen bedrijven zijn het slachtoffer van digitale criminaliteit, alle internetgebruikers lopen gevaar, vaak zonder dat ze dat zich realiseren. Uit een ander onderzoek van het CBS blijkt dat met name jongeren onvoorzichtig zijn, bijvoorbeeld als ze gebruik maken van openbare wifi-netwerken. Dat zijn netwerken waar je geen wachtwoord voor nodig hebt om op in te loggen. Je komt deze netwerken veel voor op treinstations, grote pleinen en in cafés. Omdat ze een openbare verbinding hebben, vallen deze internetgebruikers sneller prooi aan hackers of fraudeurs die uit zijn op bijvoorbeeld persoonlijke gegevens of betaalgegevens. Maar gelukkig zijn er ook dingen die we daartegen kunnen doen.

Wat Kan Jij Doen?

Je kan veel doen, maar we beginnen met het belangrijkste “wapen” en dat is een vpn verbinding. Zoals we hiervoor uitlegden, is een openbaar netwerk toegankelijk voor iedereen omdat er geen wachtwoord nodig is. Dat betekent dat ook criminelen gebruik kunnen maken van zo’n verbinding. Dankzij een vpn verbinding kan je binnen dat openbare netwerk een privéverbinding maken, waardoor je onzichtbaar bent voor iedereen. Als je persoonlijke gegevens invult, een online betaling doet of gewoon lekker wilt surfen op het internet zonder dat je online gevaar loopt, is dit de beste oplossing die je kan hebben.

Er zijn ook andere manieren om je digitale veiligheid te verbeteren. Het programma waarmee je het internet bezoekt heet een browser. Bekende browsers zijn Internet Explorer, Chrome, Mozilla Firefox en Edge. Om deze browsers veilig te kunnen gebruiken, is het belangrijk dat je ze regelmatig update. Via updates worden mogelijke gaten in de beveiliging gedicht en maak je gebruik van de allernieuwste versie, die vaak nog beter bestand is dan de versie ervoor tegen pogingen van buitenstaanders om je gegevens te bemachtigen. We zijn allemaal verantwoordelijk voor onze veiligheid. Laten we er dan ook samen aan werken! Of zoals de gemeente in hun Veiligheidsvisie 2019 – 2022 stelde: veiligheid is een continu proces.

Laten we er dan ook continu aan werken!

Gerelateerde artikelen

Back to top button