KabelkrantNatuur & DuurzaamNieuws uit ZwollePolitiek & Opinie

Door faunapassages minder otter-aanrijdingen

Zwolle – De gerealiseerde otterpassages aan Ceintuurbaan en Wijheseweg werken volgens verwachting. Een vrijwillige otterwerkgroep doet regelmatig onderzoek naar gebruikssporen van otters in de faunapassages. De gebruikssporen (spraints) worden inderdaad aangetroffen in de faunapassages. Dat blijkt uit de beantwoording van vragen van GroenLinks en de Partij voor de Dieren door wethouder Arjan Spaans.

Sinds de otterpassages zijn aangelegd, zijn er geen aanrijdingen van otters op deze locaties meer gemeld.
Op bedrijventerrein Hessenpoort is een extra faunapassage gerealiseerd met als doel aanrijdingen te voorkomen. De faunapassage geeft otters de mogelijkheid tussen omliggende gebieden te verplaatsen, zoals vanuit het gebied Wieden/Weerribben.

Wet Natuurbescherming

De toekomstige knelpunten zijn nu niet in beeld, maar bij grote infrastructurele projecten is een ecologisch quickscan verplicht door de Wet Natuurbescherming. Dit houdt in dat onderzoek naar de aanwezigheid van flora en fauna wordt gedaan en daarvoor maatregelen worden voorgesteld. Als uit zo’n quickscan naar voren komt dat otters in het gebied aanwezig zijn, wordt er rekening gehouden met de otters door het treffen van passende maatregelen.

Het college heeft inzicht in de aantallen aanrijdingen van dieren en de locaties van de bestaande faunapassages. Op dit moment zijn er geen locaties waar grote hoeveelheden dieren worden aangereden. Daarom is een uitbreiding van faunapassages nu niet nodig. Het college monitort voortdurend de aantallen aanrijdingen en mocht in toekomst op een locatie het aantal aanrijdingen intensief toenemen, dan zal onderzoek worden gedaan naar eventuele te nemen maatregelen.

Bron
zwolle.nl

Gerelateerde artikelen

Controleer ook
Close
Back to top button