Data &, StatistiekEconomieNieuws uit ZwolleVoorpagina
Trending

Dagje uit in Zwolle fors in prijs gestegen, vooral musea duurder

Zwolle – De prijs voor een dagje uit stijgt harder dan gemiddeld. Het CBS heeft berekend dat we de afgelopen jaren meer zijn gaan betalen voor musea, pretparken maar ook voor bioscopen en theaters. Die prijzen stegen meer dan dat de consumentenprijzen gemiddeld stegen. De toegangsprijs voor musea, bibliotheken en dierentuinen steeg met meer dan vijftien procent in Nederland, en ook attracties en evenementen werden zo’n 12,5% duurder. De kaartjes van de bioscoop, theaters en concerten stegen in vijf jaar tijd met bijna tien procent in prijs.

Michel Brinkhuis

Data-analist voor RTV Focus Zwolle. Ook voor jouw bedrijf? Kijk op www.michelbrinkhuis.nl.

Hoe zit dat in Zwolle? We hebben de prijzen van vijf jaar geleden vergeleken, waar mogelijk, met de prijzen van 2019 van een aantal bekende Zwolse uitjes. Als we de gemiddelde prijsstijging van de elf geselecteerde uitjes bekijken, dan steeg de prijs met achttien procent. Daarmee lijken de prijzen in Zwolle sneller te stijgen dan de prijsstijgingen die het CBS heeft bepaald.

De grootste stijger in onze analyse is Museum de Fundatie. Een kaartje kostte daar vijf jaar geleden negen euro, en kost vandaag de dag veertien euro. Dat is een prijsstijging van 56%. Het valt op dat geen enkele van de geselecteerde activiteiten goedkoper is geworden. Alleen bij Djambo Kidsplay betaal je nu nog hetzelfde als vijf jaar geleden.

tekst gaat verder onder de foto

Zwembad De Vrolijkheid © Peter Denekamp

Het Computermuseum en de escaperoom ‘The Prison Cell’ van The Great Escape komen op plaats twee en drie voor wat betreft prijsstijgingen, respectievelijk werd een uitje daar 25% en twintig procent duurder.

Om de prijzen te kunnen bepalen van al deze activiteiten is er via de ‘Wayback machine’ van The Internet Archive gekeken naar de websites van de activiteiten in de periode rond 2014/2015. Met de ‘Wayback machine’ kun je terug in de tijd reizen op het internet, en een website bekijken zoals ‘ie er jaren geleden uitzag.

Gerelateerde artikelen

Controleer ook
Close
Back to top button