Nieuws uit ZwolleVervoerVoorpagina

D66 wil fietsenstalling gratis voor studenten

Zwolle – De Zwolse fractie van D66 stelt in de gemeenteraadsvergadering van vanavond (maandag 14 december) voor om het stallen van fietsen in de ondergrondse fietsenstalling bij het station voor studenten ook in het weekeinde gratis te maken. Daarmee zou de fiets volgens de partij een aantrekkelijker alternatief zijn op de overvolle bussen tussen station en onderwijsinstellingen als Deltion en Landstede. Studenten kunnen met een OV-kaart wel gratis met de bus, maar moeten voor het stallen van de fiets in de fietsenkelder na 24 uur betalen.

Al eerder deed D66 een voorstel om fietsen door studenten te stimuleren. Over het voorstel om door de AFAC afgevoerde, en niet opgehaalde fietsen met korting aan studenten te verkopen is nog niet gestemd door de gemeenteraad omdat het college de mogelijkheden nog onderzoekt alvorens een stemadvies te kunnen geven.

D66 burgerraadslid Sander van Dijk wacht dit onderzoek af maar ziet intussen nieuwe kansen om fietsen te stimuleren: ‘Bewaakte stalling, voldoende plekken, een droog zadel; de nieuwe ondergrondse fietsenstalling is een prachtige voorziening voor de fietsgebruiker. Toch legt fietsen het al snel af tegen de gratis bus als studenten elke maandag na een weekend geen school een rekening voor het stallen van hun fiets krijgen. Als studenten ook in het weekend kosteloos hun fiets in de fietsenkelder mogen zetten, dan draagt de prachtige stalling bij aan het stimuleren van fietsgebruik en worden de bussen weer een beetje veiliger.’

De eerste 24 uur is stalling in de fietsenkelder gratis. Daarna zijn de kosten 1,25 euro per 24 uur. Een jaarabonnement kost 75 euro.

Gerelateerde artikelen

Back to top button