EconomieNieuws uit ZwollePolitiek & OpinieVoorpagina

D66 wil dat inwoners zelf WOZ waarde aangeven

De hoogte van de WOZ in Zwolle stijgt flink, met tientallen procenten zelfs. Althans dit is het beeld dat ontstaat uit de WOZ beschikkingen die diverse inwoners van Zwolle onlangs van het GBLT hebben ontvangen. Veel Zwollenaren overwegen om bezwaar te maken wat, naast het ongenoegen, ook tot extra kosten als gevolg van bezwaarprocedures leidt. Aanleiding voor D66 om maandag 16 maart in de raadsvergadering vragen te stellen en een nieuwe manier van werken voor te stellen.

De manier waarop de waarde momenteel wordt bepaald is veel inwoners een doorn in het oog. Per brief wordt een, naar het soms lijkt willekeurig, bedrag medegedeeld, en het is vervolgens aan de burger om bezwaar te maken. Als dit al leidt tot een aangepaste waarde, dan begint de procedure een jaar later weer van voor af aan omdat de waarde in veel gevallen prompt weer hoger is.

Zelf WOZ waarde bepalen

D66 wil dit anders. Waarom niet de huiseigenaren zelf de waarde laten doorgeven? Bij vele belastingen is dit al de gewoonte, dus waarom kan dit hier niet? De kans dat inwoners bewust een veel te lage waarde doorgeven is klein, want eigenaren hebben zelf belang bij een juiste WOZ waarde. Daarnaast speelt de WOZ ook een rol bij het bepalen van een eventuele verkoopprijs en bij het verkrijgen van een hypotheek. Hier komt bij dat de hoogte van de WOZ relatief weinig financiële gevolgen heeft voor mensen (in totaal wordt ca. 0,5% belasting betaald).

“Dit is nou een typisch voorbeeld waarbij vertrouwen op de inwoner loont, dus wat mij betreft doen we het volgend jaar al anders”, aldus Henk Schippers van D66. Maandag zal hij het college daarom vragen om zo snel mogelijk te starten met de nieuwe manier van werken.

Gerelateerde artikelen

Back to top button