Nieuws uit ZwolleSport

CSE Collegetour: sprekers vertellen hun topsportverhaal

Zwolle – Het is inmiddels een goede traditie: de collegetour die het Centre for Sports & Education (CSE) jaarlijks organiseert. Vaak in het Landstede Sportcentrum, maar afgelopen donderdagavond 13 juni bij CSE zelf, in verband met het tienjarig bestaan van de bijzondere topsportschool. Teamleider Paul van den Bergh en het publiek gingen deze keer in gesprek met hockeyster en oud-CSE-leerling Maxime Kerstholt en theatermaker Rory de Groot. Onderwerp van gesprek onder andere: wat zijn bepalende momenten in je carrière en hoe ga je ermee om.

De CSE Collegetour wordt ter inspiratie en inzicht georganiseerd voor ouders van CSE-leerlingen, medewerkers en andere belangstellenden. Openhartig vertelden de sprekers donderdagavond over hun ervaringen, teleurstellingen en de momenten die bepalend waren in hun carrière. “Alle topsporters komen in hun topsportloopbaan cruciale momenten tegen,” zei Paul van den Bergh. “De vraag is hoe je daarmee omgaat en wat je ervan leert.”

Rory de Groot vertelde over zijn kortstondige voetbalcarrière bij Feyenoord, die zeer veel belovend begon, maar door controverses met trainer en technische staf na twee jaar tot een einde kwam. Maxime Kerstholt haalde herinneringen op van de overstap van HC Zwolle naar hoofdklasser Laren; ofwel van een beschermde omgeving naar harde zelfstandigheid. Ook vertelde ze over haar debuut bij het Nederlandse team. “Als beginnend topsporter moet je voor je droom gaan. Maar probeer altijd wel met je beide benen op de grond blijven staan en realistisch te blijven.”

Plezier in sport

Het publiek, bestaande uit ouders van CSE-leerlingen en andere belangstellenden, nam geïnteresseerd deel aan het gesprek. Vragen over het belang van mentale ondersteuning, over de waarde van een voetbalcontract, de rol van de ouders en de balans en aansluiting tussen sport en school werden uitgebreid door Rory en Maxime beantwoord. Ouders Peter en Sharesca Gooijer vonden het een inspirerende avond.

“Onze oudste dochter Naomi zit hier in de eerste klas, haar zusje gaat volgend jaar ook naar het CSE. Ze doen atletiek,” vertelt Sharesca. “Ik zeg altijd: je moet plezier hebben in wat je doet, je moet nooit tè fanatiek worden,” zegt Peter. “En daarin werd ik bevestigd door Maxime. Ze zei dat het heel belangrijk is dat je het leuk blijft vinden en dat je plezier blijft.”

Gerelateerde artikelen

Back to top button