Nieuws uit ZwolleOnderwijs & WetenschapVoorpagina

Commandant Koninklijke Marechaussee bezoekt Landstede

Hoog bezoek bij Landstede aan het Zwolse Dokterspad op vrijdag 6 maart. Dan maakt commandant van de Koninklijke Marechaussee luitenant-generaal Hans Leijtens zijn opwachting. Hij schudt de studenten van de enige HTV-KMAR opleiding van Nederland op een ROC -een optimale publiek-private samenwerking- de hand. Vervolgens geeft hij samen met zijn wapenadjudant Ed Schuur in het theater een presentatie voor belangstellenden.

Een man een man, een woord een woord. Toen studenten en docenten van de locatie Dokterspad van Landstede onder de regie van studenten Sociaal Cultureel Werk met kerst 2014 een bedrag van een dikke 1200 euro voor War Child inzamelden, beloofde luitenant-generaal Hans Leijtens dat hij als tegenprestatie langs zou komen om een presentatie te houden over de organisatie van de Koninklijke Marechaussee. De KMAR heeft vorig jaar ter ere van het 200-jarig bestaan besloten het War Child project te ondersteunen. Dat was ook de reden dat studenten, docenten en directie van het Dokterspad voor dit goede doel kozen. De gehele hal was ingericht met behulp van onder andere materiaal van de KMAR ingericht met War Child als thema. Het geld werd ingezameld door allerlei verschillende kleine acties in en rond school. In het theater vonden allerlei acts plaats, studenten verkochten worstenbroodjes, er was een kop van jut, er werd gerapt, gedanst en muziek gemaakt.

‘De samenwerking tussen Landstede en de Koninklijke Marechaussee bestaat al langer’, vertelt projectmanager Veiligheidsonderwijs Gert van der Horst. ‘Vorig jaar is besloten om gezamenlijk de opleiding Handhaver Toezicht en Veiligheid – Koninklijke Marechaussee te ontwikkelen. Deze opleiding is in augustus gestart en besloten is om er in het volgende schoolseizoen een tweede klas aan toe te voegen. De vraag naar goed opgeleide opsporingsambtenaren met een militaire taak groeit, nu de KMAR steeds meer taken van de politie gaat overnemen door recente ontwikkelingen in de wereld. De opleidingen bij het opleidings- en trainingscentrum van de KMAR in Apeldoorn zijn kostbaar en daarom dient uitval zoveel mogelijk vermeden te worden. Daartoe is onder andere de opleiding HTV-KMAR in het leven geroepen. Studenten die de opleiding met succes afronden, zijn bij gebleken geschiktheid voorbestemd om op het opleidingscentrum van de KMAR in Apeldoorn verder te kunnen leren: ze hebben een garantie voor de wachtmeestersopleiding. De driejarige opleiding HTV-KMAR geeft hen een goed beroepsbeeld, zodat om die reden uitval beperkt blijft. Je zou kunnen zeggen dat de gehele looptijd van de studie bij Landstede een uitgebreid wervings- en selectietraject is, met bijbehorende stages.’

Gerelateerde artikelen

Back to top button