CoronavirusEconomieNieuws uit ZwolleVoorpagina

Coffeeshops mogen toch weer open voor afhalen

Zwolle – Nog geen 24 uur nadat de coffeeshops op last van de overheid gesloten werden, kunnen ze nu toch weer open. Niet volledig maar alleen voor het afhalen van wiet. Het kabinet heeft besloten dat voor de coffeeshops dezelfde regels gaan gelden als voor afhaalrestaurants. Die mogen klanten voorzien van eten en drinken, zolang ze die maar niet aan een tafeltje zetten.

De coffeeshops in Zwolle werden gisteravond allemaal gesloten. Waar het gisteravond nog een complete stormloop was bij de verschillende zaken waren vanochtend de rolluiken gesloten.

Medicinale wiet

Maandagochtend, nog net geen tien uur, staat een man te wachten bij de coffeeshop aan de van Karnebeekstraat. “Ik kom hier de laatste drie weken weer. Daarvoor was ik er vanaf. Maar nu haal ik voor drie mensen die medicinale wiet nodig hebben. De apotheken leveren dat niet meer. Dus voor die mensen is het wel erg dat de coffeeshop nu gesloten is.”  De man vindt het een klap voor de coffeeshopeigenaren. “Net een week geleden kwam de verordening dat er binnen niet meer gerookt mocht worden. En nu dit!”

Toch bleek de soep niet zo heet gegeten, als zij werd opgediend.  Nog geen dag later kwam het verlossende woord dat er alsnog wiet kan worden afgehaald.

Eerder vandaag spraken wij met Roy Lensink van coffeeshop De Pijp, hij vond het onbegrijpelijk dat de coffeeshops moesten sluiten. “Wij zijn eigenlijk gewoon een afhaalwinkel, wij hebben geen grote groepen mensen binnen. Alle detailhandel mag gewoon open blijven, en dat vinden de mensen nog het belachelijkst: je kunt naar de supermarkt; je kunt naar de kapper; je kunt overal heen, maar een wietje halen kan niet.”

Alle detailhandel mag gewoon open blijven, en dat vinden de mensen nog het belachelijkst: je kunt naar de supermarkt; je kunt naar de kapper; je kunt overal heen, maar een wietje halen kan niet Roy Lensink, Eigenaar Coffeeshop De Pijp

 

Ook gaf hij aan de maatregelen te rigoureus te vinden. “Wij hebben heel veel mensen voor medicinale wiet – en dat vind ik nog het ergste – die kunnen nergens terecht. Mensen die het nodig hebben om te slapen, tegen pijn.” Ook gaf Lensink aan te verwachten dat het sluiten van de coffeeshops tot gevolg zou gaan hebben dat het gat dat de shops achterlaten straatdealers in de hand zou werken. Een effect waar de afgelopen dag veel coffeeshophouders voor gewaarschuwd hebben. “Mensen gaan zoeken nu, straathandel zal alleen maar toenemen.”

Straatdealers

Het sluiten van de coffeeshop zou volgens hem dus problemen tot gevolg kunnen hebben die te voorkomen zijn door afhaal wel toe te staan. De problemen die Lensink en velen anderen voorzagen – zoals straatdealers en het gebrek aan beschikbaarheid van medicinale wiet – zullen mogelijk ook hebben bijgedragen aan de beslissing van het kabinet om te maatregelen te versoepelen door coffeeshops toestemming te geven om open te blijven als afhaalzaak.

De maatregel om de coffeeshops te sluiten werd op zondagmiddag 17:30 bekend gemaakt, en de winkels zouden om 18:00 gesloten moeten zijn. Dit had door het hele land een run op wiet en hasjies tot gevolg, zo ook in Zwolle.

 

Gerelateerde artikelen

Back to top button