Natuur & DuurzaamNieuws uit ZwolleVoorpagina

Cibap studenten ontwerpen bijenhotel voor boerenerf

ZWOLLE – Nog steeds gaat het niet goed met wilde bijen in Nederland, dat blijkt uit onderzoek van onder meer de Wageningen Universiteit. Hoewel in de afgelopen jaar minder bijen stierven is er nog een lange weg te gaan voor de kleine insecten. Niet alleen van belang voor de bij, maar voor iedereen in Nederland. Want bijen spelen een belangrijke rol bij de productie van veel soorten groente en fruit. Om de wilde bij te helpen hebben studenten van het Cibap een bijenhotel ontworpen.

De afgelopen maanden hebben studenten van het Cibap zich verdiept in de bij en de vraag wat er nodig is om het aantal wilde bijen weer te laten toenemen. Eén van de resultaten van het project is een bijenhotel, op vrijdag 14 februari werd die overhandigd aan de Overijsselse gedeputeerde Gert Harm ten Bolscher. Ook kreeg Sanne Copijn van de Bee-foundation een cheque van 2500 euro van het Cibap.

Gedeputeerde Ten Bolscher: “Het is belangrijk dat mensen bewust worden gemaakt over de belangrijke rol van bijen in ons ecosysteem. Bijen zijn essentieel bij het bestuiven van bloemen en planten. Het is van belang dat zo veel mogelijk mensen zich daar bewust van zijn. Mooi dat dit project zich toe spitst op bewustwording bij overheden, onderwijs en bedrijfsleven.”

Ook bij de buren van Cibap, LTO Noord, is versterken van biodiversiteit een belangrijk onderwerp. In het project ‘Het Boerenerf, the place to bee’ wordt invulling gegeven aan Bed & Breakfast voor wilde bijen op boerenerven. Regiobestuurder Carla Evers: “Aandacht voor de bij staat sinds een aantal jaren echt op de kaart. Terecht, als je het mij vraagt. Het is prachtig om te zien hoe een volgende generatie meedenkt over de bescherming van dit dier. Als land- en tuinbouwers dragen we hieraan graag ons steentje bij. Ik hoop het bijenhotel in de komende jaren op veel boerenerven terug te zien.”

Gerelateerde artikelen

Back to top button