Nieuws uit ZwolleZorg & Welzijn

Chatten met de politie over sexting en grooming

Zwolle – Steeds meer jongeren zijn online. Naast gemak en plezier brengt dit ook gevaren met zich mee. Woensdagavond tussen 19 – 21 uur kan er met de politie Zwolle over grooming en sexting worden gechat.
De politie gaat in gesprek over wat jongeren zelf kunnen doen om verspreiding van naaktfoto’s te voorkomen en hoe ze hun veiligheid op het internet kunnen vergroten.

Sexting

Sexting is het verzenden en ontvangen van seksueel getinte berichten of foto’s via een mobiele telefoon of een internetapplicatie. Hieronder vallen ook Social Media zoals Twitter, Facebook of YouTube. Het grootste risico bij het versturen of posten van een seksueel getinte foto of video is dat het verder verspreid wordt. Als eenmaal een seksueel getinte foto op het internet is geplaatst, heeft de verzender er geen controle meer over.

De politie adviseerde eerder dit jaar om vanwege deze risico’s  te stoppen met sexting, ook als jongeren er denken niet herkenbaar op te staan. Mensen kunnen namelijk toch herkend worden aan bijvoorbeeld moedervlekken of een tatoeage.

Grooming

Grooming is digitaal kinderlokken. Er wordt gesproken over grooming als een volwassene via internet contact legt met een minderjarige, met het doel af spreken om seksueel misbruik te plegen of om pornografische afbeeldingen te maken.

Contacten worden gelegd via sociale netwerksites of chatprogramma’s, maar ook e-mail en sms’en vallen hier onder. Voor een ontmoeting heeft de volwassene vaak veel online contact met de jongere. Dit contact kan bestaan uit e-mailcontact maar ook uit het laten doen van seksueel getinte handelingen voor de webcam. Vaak wordt dit daarna gebruikt als chantagemiddel om de minderjarige nog meer seksuele handelingen te laten doen of te dwingen tot een ‘echte’ontmoeting.

Chatten met de politie

Elke dinsdag- en donderdagavond, met uitzondering van de officiële feestdagen, kan er worden gechat met de politie op het gebied van veiligheid, voor advies of voor het oplossen van een probleem. Naast de dinsdag- en donderdagavond zijn er dit jaar nog twee themachats op de woensdagavond. Deze gaan over één onderwerp. Woensdagavond 14 november en 12 december gaan beiden keren over ‘zeden.’

De politie is te bereiken op https://www.vraaghetdepolitie.nl/chat

 

Gerelateerde artikelen

Back to top button