Natuur & DuurzaamNieuws uit ZwolleVoorpagina

CDA Zwolle wil inzicht in verontdieping Bomhofsplas

Zwolle – In de gemeente West Maas en Waal is het project ‘Over de Maas’ in volle gang. Oude zandwinningsplassen, zoals deze, worden gevuld met grond en/of baggerspecie: het zogeheten ‘verontdiepen’. Het huidige beleid schrijft namelijk voor dat iedere locatie na afloop -in principe- wordt afgewerkt tot een ondiepe plas met vaak een vergrote oeverzone. Maar de manier waarop dit plaatsvindt baart de omgeving grote zorgen. Een documentaire van Zembla op 6 februari 2020 ‘Afvaldump door Rijkswaterstaat’ heeft daarbij veel stof doen opwaaien.

“Granuliet, wat ons betreft gebruiken we dat in Zwolle niet”

De Minister van Infrastructuur en Waterstaat organiseert naar aanleiding van de berichtgeving op 9 maart een technische briefing en een rondetafelgesprek met de Tweede Kamercommissie voor Infrastructuur en Waterstaat. Op deze dag komen diverse belanghebbenden en specialisten aan het woord. De commissie wil daarbij het inzicht vergroten op het gebied van de aard en impact van granuliet, de huidige regelgeving, de wijze van certificering, de kaders voor vergunning & handhaving etcetera. Het vervolg op deze sessie is dat er een debat in de Tweede Kamer zal gaan plaatsvinden, dit debat is reeds aangevraagd.

CDA woordvoerder Arjan Spaans: “In de uitzending van Zembla komt naar voren komt dat Rijkswaterstaat een half miljoen ton aan granuliet heeft laten storten. De samenstelling en de impact op het milieu van granuliet staat daarbij ernstig ter discussie, de grond die gestort wordt doet mogelijk veel fout dan goed. Wij moeten als lokale overheid, als inwoners, kunnen vertrouwen op een correcte toepassing van regelgeving, toezicht en handhaving.” Vanuit CDA Zwolle heeft Spaans, in aanloop naar het rondetafelgesprek in de Tweede Kamer,  contact met Tweede Kamerlid Maurits von Martels.

“We hebben op dit moment namelijk geen goed gevoel bij de manier waarop het verontdiepen plaatsvindt. We wil dan ook zeker weten dat dit soort onrust niet in Zwolle komt. Bij twijfel moet bepaalde dingen niet doen of eventueel anders aanpakken. We stellen hierover dan ook vragen aan het Zwolse college.” Zegt Arjen Spaans.

Gerelateerde artikelen

Back to top button