BouwNieuws uit ZwolleVoorpagina

Busbrug in de race voor Betonprijs

Zwolle – Onlangs won de Busbrug de prestigieuze Duitse Thüringer Staatspreis voor ingenieurs en architecten die een belangrijke inbreng hebben gehad bij ingewikkelde bouwprojecten. Nu is de Schuttebusbrug in de race voor de Betonprijs, een initiatief van De Betonvereniging. De brug over het spoor in Zwolle doet mee in de categorie Civiele Bouwwerken.

De jury van de betonprijs motiveerde de nominatie van de Busbrug als volgt: “We waarderen de constructieve combinatie van voorspanning met een staalconstructie, het zoeken naar het optimum van verschillende materialen. Niet in staal of beton denken, maar zoeken naar waar die twee materialen elkaar versterken. Uitvoeringstechnisch is het indrukwekkend om dit op die plek te realiseren.”

Naast de Busbrug dingen ook het station Lansingerland in Zoetermeer, de Valkbrug in Leiden en de Albert Cuypgarage in Amsterdam mee in de categorie Civiele Bouwwerken.

Op 14 november 2019, op de betondag, wordt bekend of de Busbrug definitief in de prijzen valt.

De Schuttebusbrug is gebouwd om de drukke noordzijde van het station te ontlasten. De bussen uit de binnenstad en het noorden van de stad maken gebruik van de brug om de reizigers snel en op een comfortabele manier naar het nieuwe busstation te vervoeren. ProRail en BAM infra zijn in oktober 2017 gestart aan de Schuttebusbrug in opdracht van de gemeente Zwolle. De bouw van de Schuttebusbrug duurde anderhalf jaar Momenteel rijden hier elke dag ongeveer 1200 busritten om reizigers naar hun bestemming te brengen.

 

Foto © Peter Denekamp

 

 

Gerelateerde artikelen

Back to top button