112 nieuwsNieuws uit ZwolleVoorpagina

Burgemeester Peter Snijders kondigt noodbevel aan voor de binnenstad van Zwolle

Zwolle – In overleg met de politie en het Openbaar Ministerie heeft burgemeester Peter Snijders gisteravond een noodbevel afgekondigd voor de binnenstad van Zwolle. Ook is de binnenstad aangewezen als veiligheidsrisicogebied.

Het noodbevel ging van kracht van 22 november 2021 van 16:30 uur tot 23 november 2021 05:00 uur. Dat geldt eveneens voor het veiligheidsrisicogebied. Burgemeester Peter Snijders: “Betogen is een groot goed in ons land en als gemeente proberen we betogingen zo goed mogelijk te faciliteren. Helaas is de voorgenomen betoging tegen de coronamaatregelen van vanavond niet bij ons gemeld en kunnen we hierdoor geen afspraken maken met de organisatie om de avond in goede banen te leiden. Daarnaast hebben we via onze veiligheidspartners signalen ontvangen dat er mensen vanavond naar de binnenstad willen gaan om onrust te stoken en niet te betogen. Alles afwegende heeft mij dat doen besluiten om een noodbevel af te kondigen en de binnenstad aan te wijzen als veiligheidsrisicogebied.”

Wat betekenen deze maatregelen concreet?

Bij mogelijke onrust in de stad kan de burgemeester ingrijpen. In dit geval heeft de burgemeester na overleg met politie en het Openbaar ministerie gekozen voor een noodbevel in combinatie met een veiligheidsrisicogebied. Hieronder staat wat de maatregelen betekenen.

Wat is een noodbevel?

Alleen in bijzondere omstandigheden mag de burgemeester een noodbevel laten uitgaan. Bijvoorbeeld bij mogelijke onrust, maar ook als de veiligheid in gevaar komt. Een noodbevel geldt voor één persoon of een bepaalde groep. De politie kan dan strenger tegen ze optreden dan normaal. De politie kan ze wegsturen uit een gebied of aanhouden als ze niet weggaan. De burgemeester beslist of er een noodbevel komt. Dat gebeurt na overleg met het Openbaar Ministerie en de politie. Een noodbevel start zodra dat nodig is en wordt ingetrokken  als het weer rustig is. Meestal gaat het om een korte periode.

Ik woon in dit gebied of ik moet hier doorheen reizen. Wat betekent dat voor mij?

Het gebied is toegankelijk voor mensen die daar wonen of er echt moeten zijn. U kunt er dus gewoon zijn voor uw werk, er uw boodschappen doen of doorheen reizen. Bijvoorbeeld als u naar het theater gaat of een familielid bezoekt. Wel moet u de aanwijzingen van politie en handhavers opvolgen.

Wat is een veiligheidsrisicogebied?

Als de veiligheid in een bepaald gebied in gevaar komt door de mogelijke aanwezigheid van wapens, dan kan de burgemeester een veiligheidsrisicogebied aanwijzen. Het gaat dan om alle openbare gebouwen en de gronden die daarbij horen. In een veiligheidsrisicogebied mag de politie iedereen preventief fouilleren. Meestal duurt een veiligheidsrisicogebied 12 uur en de gemeenteraad kan deze periode verlengen. Zodra het (mogelijke) gevaar voorbij is, worden de maatregelen weer ingetrokken.

Gerelateerde artikelen

Install PWA
Back to top button
Meldingen van deze website toestaan? Toestaan Weigeren