112 nieuwsNieuws uit ZwolleVoorpagina

Bruut wil open om 22 uur maar mag niet zonder vergunning

Gedoogconstructie is vervallen door de bijzondere gebeurtenis

Zwolle – Bob Kooistra, eigenaar van Bar Bruut, heeft aangekondigd vanavond om tien uur vanavond weer open te gaan ondanks dat er geen toestemming is van de gemeente Zwolle. Vorige week woensdag 10 oktober werd een handgranaat aangetroffen aan de deurklink van het café. Daarop werd op last van burgemeester Henk Jan Meijer de zaak gesloten.

Vanavond kondigde Kooistra via Facebook aan toch de deuren open te gooien: “Beste facebookvrienden,
Ik zou jullie vanavond graag allemaal uitnodigen om ons te steunen in deze moeilijke tijd! Vanaf 22:00 gaan we los!
Tot vanavond!” .  Om kwart over zeven vanavond brandden de lichten al van het etablissement. Ook was er al bedrijvigheid. Een nieuwe flatscreen werd naar binnengedragen.

Preventieve maatregel is vervallen maar gelegenheid heeft geen vergunning

Burgemeester Henk Jan Meijer heeft rond 9 uur vanavond  verklaard dat het café niet heropend kan worden.: ‘Vorige week is op basis van de gebeurtenis op woensdag 10 oktober in overleg met de politie café Bruut preventief een week gesloten. De veiligheid van het uitgaanspubliek staat te allen tijde voorop, daarom is er gekozen voor deze maatregel. De termijn van een week is nu verstreken. Op dit moment zijn er geen aanwijzingen dat de openbare orde en de veiligheid van het uitgaanspubliek in het geding zijn. Er is dus geen aanleiding voor het verlengen van deze preventieve maatregel. We begrijpen dat de eigenaar het café graag wil openen, maar dat kan op dit moment niet zonder vergunning.”, aldus Meijer.

Gedoogconstructie

“Bij een overname geldt tijdens de aanvraagprocedure een zogeheten gedoogconstructie, dat betekent dat de gemeente tijdens deze procedure niet handhaaft op het open zijn zonder vergunning. Er moet dan wel aan twee voorwaarden worden voldaan gedurende deze periode: een ontvankelijke aanvraag en geen bijzondere gebeurtenissen.

Afgelopen dagen hebben we gekeken of we de vergunningsaanvraag konden afronden en verlenen. Dit is niet het geval, er is nader onderzoek nodig. Gevolg hiervan is dat het café niet langer zonder vergunning open mag zijn.

Kortom, hierdoor kan het café niet heropend worden.”

Handhaving

Over handhaving zegt Meijer het volgende: “We volgen hierin de regels. Er zijn verschillende stappen en mogelijkheden, dit is onder meer afhankelijk van de situatie. Dieper kunnen we hier niet op ingaan, dit is namelijk iets tussen de ondernemer en de gemeente. Het is niet aan ons om informatie hierover met anderen te delen dan de aanvrager zelf’

 

Gerelateerde artikelen

Back to top button