HandbalNieuws uit ZwolleSport

Handbalheren wonnen in een lege zaal met enkel digitaal publiek

Zwolle – Omstreeks 13:00 uur op zondag 4 oktober 2020 liepen de Zwolse handballers het speelveld op, ruim nadat de B-meiden afscheid namen en de zaal uitliepen. Een rare gewaarwording, want sinds de corona-maatregelen aangescherpt waren en er onder andere geen publiek meer toegelaten mocht worden, begonnen de heren in een vrijwel lege zaal warm te lopen. De gasten uit Doetinchem moesten ook wennen aan de situatie, waarbij er aangepaste en aangescherpte maatregelingen golden.

Van de nood werd een deugd gemaakt, want als het publiek niet naar de wedstrijd mocht komen, dan maar andersom! Langs de lijn werd een telefoon opgesteld om de wedstrijd live te streamen, zodat de mensen thuis de eerste thuiswedstrijd van de heren van minuut tot minuut kon volgen. “Techniek staat voor niets”, zou men zeggen. Goed dat er tegenwoordig zulke middelen zijn om dit relatief gemakkelijk te realiseren.

Nadat beide teams het thuispubliek bescheiden, doch enthousiast begroet hadden, werd er fanatiek gestart met de wedstrijd. Al gauw werd er gescoord door het thuisteam, de gasten werden verrast door enkele snelle individuele acties. Dan wist Artemis een paar maal tegenstand te bieden, waarna de doelpunten even aan beide kanten vielen. Zwolle hield een kleine voorsprong in deze fase van de wedstrijd.

De Blauwvingers konden lichtelijk uitlopen en bereikten een stand van 10-6. Dit was het moment dat de mannen in het rood en zwart gas er op gingen gooien, er werd meer trefzeker het doel bereikt. Het leek er op dat Zwolle meer steken liet vallen in de verdediging, waardoor er meer tegendoelpunten konden vallen. Zo konden de heren van Artemis niet alleen inlopen, maar zelfs gelijk komen (13-13). Tegen het einde van de eerste helft maakten beide partijen het elkaar flink moeilijk. Zo konden ze amper scoren of uitlopen, tot het moment dat Zwolle slordig te werk ging en Artemis hiervan kon profiteren. Zelfs in de laatste seconden kon deze zelfs een gat slaan van twee punten en gingen de ploegen met een ruststand van 14-16 een slokje water drinken.

Coach Peter Born wees op de pijnpunten, onder andere het gebrek aan creativiteit in de aanval. Ook het feit dat er continu op tempo gespeeld moest worden, werd op het hart gedrukt. Met deze instructies op zak werd de wedstrijd hervat. Artemis opende letterlijk de aanval en liet de Zwolse formatie achter de feiten aan lopen. Door individuele acties afgewisseld met slim samenspel brak de tegenstander de linie van Zwolle. Ondanks dat de heren mondjesmaat ook het doel trof, bleef Artemis op een veilige afstand en liep zelfs uit met vijf punten verschil.

Toch begonnen de heren van Zwolle bij vlagen weer op te leven en meer op tempo te spelen. De snelheid werd opgehoogd en de mannen kwamen dichterbij, de snelle spelhervattingen en omschakelingen hielpen de tegenstanders te overrompelen. Rond halverwege de tweede helft was het een soort omkeerpunt. Van een achterstand van 20-25 werd er flink gewerkt om het verschil te verkleinen naar twee á drie. Bij 26-29 gaf Zwolle alleen maar pressie en door snel te handelen, doch secuur de bal in het net te laten belanden, kon de stand omgebogen worden naar 31-29. Ook de inzet in de verdediging werd verhoogd, waardoor tegendoelpunten zeldzaam waren. Dit resulteerde in een slotfase waarin de spanning te snijden was. Artemis leek nog op het laatst de voorsprong te willen dwarsbomen, maar een gelijkmaker in de laatste minuut kon niet uit. Integendeel, op het laatste moment kon Zwolle nog een laatste poging doen, welke beloond werd met een doelpunt. Eindstand 32-30.