112 nieuwsNieuws uit ZwolleVoorpagina

Brandweer IJsselland voert actie op Rodetorenplein

Zwolle – De brandweer IJsselland voerde woensdagmiddag voor de derde keer actie voor een betere pensioenregeling. Op het Rodetorenplein waren brandweerauto’s te zien en konden belangstellenden mee in de hoogwerker.

pensioenleeftijd verhogen

Brandweermensen moeten veilig en gezond hun werk kunnen doen. Dat is het belang van de veiligheid van Nederland. Het werk is fysiek en mentaal zwaar. Dit houd je niet tot je 65e vol. Maar werkgevers willen de pensioenleeftijd verder verhogen, terwijl brandweermensen de afgelopen jaren al vier jaar langer door zijn gaan werken.

fatsoenlijk en zeker inkomen

Brandweermensen kunnen door de Functioneel Leeftijdsontslag (FLO)-regeling eerder stoppen met werken. Een deel van het loon wordt doorbetaald. Maar sinds 2006 is de wet- en regelgeving zo vaak veranderd dat de regeling onuitvoerbaar is. Brandweermensen worden zo gedwongen langer in dienst te blijven. Maar brandweermensen die willen stoppen of gestopt zijn, hebben recht op een fatsoenlijk en zeker inkomen. Niet het geld, maar de fysieke mogelijkheden van de werknemer moeten de doorslag geven. Iemand in de zestig kan niet met een ademluchttoestel op de rug een brand op vier hoog blussen.

De vakbonden willen een reparatie van de FLO-regeling. Er is ruim een jaar onderhandeld over reparatie van de regeling, maar zonder resultaat. De laatste keer kwamen werkgevers niet eens opdagen.

veiligheidsregio’s

In de zomer rukt de brandweer minder uit, sommigen alleen nog bij zogeheten prio1-meldingen. De veiligheid blijft voorop staan. Van de 25 veiligheidsregio’s doen er tot nu toe 21 mee aan de acties.

 
28431456715_d11233721a_z

28431460295_75603d991c_z

Gerelateerde artikelen

Back to top button