Natuur & DuurzaamNieuws uit ZwollePolitiek & OpinieVoorpagina

Boze boeren voeren actie bij Provinciehuis in Zwolle

Zwolle – Een groep boze boeren hebben gisteravond het Provinciehuis in Zwolle bezet. Ze eisen dat de Europese Unie de regels voor de landbouw versoepelt. Volgens de woordvoerder van de boeren is dit hun laatste waarschuwing aan Den Haag en Brussel. “We zijn hier met een laatste waarschuwing richting Den Haag/Brussel. We hebben het in heel Europa gezien, de boeren zijn er nu klaar mee. De regels worden aangescherpt op allerlei kanten die nergens op slaan. Morgen is er een grote vergadering in Brussel, daar worden al deze speerpunten zoals derogatie, bufferstroken, braakgronden besproken. En ze moeten gewoon van tafel. Zo niet dan verklaren we de oorlog. Wij zijn er klaar voor.”, zei hij tegen de pers.

De boeren zijn vooral boos over de zogenaamde derogatie, een uitzondering op de Europese nitraatrichtlijn die Nederland heeft gekregen. Deze uitzondering stelt de boeren in staat om meer mest uit te rijden dan andere landen. De Europese Commissie wil deze uitzondering echter intrekken, omdat Nederland te veel stikstof uitstoot. Ook zijn de boeren tegen de verplichting om bufferstroken aan te leggen langs sloten en rivieren, om zo de waterkwaliteit te verbeteren. Daarnaast vinden ze dat ze te veel braakgrond moeten aanhouden, wat ten koste gaat van hun productiviteit.

filmpje boeren 31 januari 2024

De boeren hebben gisteravond een brief overhandigd aan gedeputeerde Maurits van Martels van de BoerBurgerBeweging (BBB). In de brief uiten ze hun zorgen over de stikstofmaatregelen en de toekomst van de landbouw. Ze vragen de gedeputeerde om zich in te zetten voor een eerlijk en realistisch beleid dat rekening houdt met de belangen van de boeren.

Woordvoerder van de boeren gisteravond in het Provinciehuis in Zwolle: “We zijn hier met een laatste waarschuwing richting Den Haag/Brussel. We hebben het in heel Europa gezien, de boeren zijn er nu klaar mee. De regels worden aangescherpt op allerlei kanten die nergens op slaan. Morgen is er een grote vergadering in Brussel, daar worden al deze speerpunten zoals derogatie, bufferstroken, braakgronden besproken. En ze moeten gewoon van tafel. Zo niet dan verklaren we de oorlog. Wij zijn er klaar voor.”

Gerelateerde artikelen

Back to top button