KabelkrantNieuws uit ZwolleVerkeer

Impuls voor bereikbaarheid met spoorlijn Zwolle-Twente-Munster

Zwolle – De provincie Overijssel en het Rijk hebben afspraken gemaakt over de ontsluiting en bereikbaarheid van de grootschalige NOVEX-woningbouwlocatie Zwolle Spoorzone en Binnenstad. Met een Rijksbijdrage van € 71,7 miljoen krijgen deze ontwikkelingen een flinke impuls. Dat is een deel van de uitkomsten van het overleg dat de provincie heeft gevoerd met de ministers Harbers (I&W) en De Jonge (VRO) en staatssecretaris Heijnen (I&W) over de invulling van het Meerjarenprogramma Infrastructuur Ruimte en Transport (MIRT). In het jaarlijkse overleg worden plannen gemaakt voor de toekomst van bereikbaarheid, water en ruimte in de regio.

Gedeputeerde Boerman van Mobiliteit, Klimaatadaptatie en Water: “We kijken terug op een inhoudelijk goed overleg waarin we samen met het Rijk stappen zetten om woningbouw en bereikbaarheid in samenhang op te pakken. Dit gaat hand in hand. Samen met de partijen in de regio gaan we hier nu concreet mee aan de slag.”

Corridor Zwolle-Twente-Münster

De spoorlijn Zwolle-Twente-Münster is een belangrijke schakel in het grensoverschrijdend treinvervoer tussen Nederland en Duitsland. Op dit moment rijden er nog dieseltreinen tussen Enschede en Duitsland. Aan Duitse zijde wil men in 2028 de dieseltreinen vervangen door elektrische treinen. Als Nederland deze ontwikkeling niet volgt, stopt in 2028 de treindienst. Daarom krijgt ProRail een opdracht om elektrificatie van het spoor tussen Enschede en Gronau te verkennen. In de verkenning onderzoekt ProRail ook welke maatregelen nodig zijn voor doorkoppelen van sporen. Dan kunnen in de toekomst de stootjukken op station Enschede weggehaald worden, zodat een binnenkomende Duitse trein door kan rijden naar Hengelo. Het Rijk reserveert 30 miljoen euro om mee te betalen aan de elektrificatie.

Veilig, Slim en Duurzaam

Het Rijk en de regio willen mobiliteit veiliger, slimmer en duurzamer maken. Samen met het Rijk investeren zij € 3 miljoen om dit te stimuleren. Werkgevers worden geholpen om werkgerelateerde mobiliteit te verduurzamen, thuiswerkmogelijkheden te bevorderen en reizen over de dag en over de week beter te spreiden. Dat laatste geldt ook voor het onderwijs. Fietsgebruik door forenzen wordt gestimuleerd. Een deel van het budget wordt ingezet voor realisatie van deelmobiliteithubs in de gemeente Enschede.

Gerelateerde artikelen

Back to top button