Kunst & CultuurNieuws uit ZwolleVoorpagina

Bijeenkomst tentoonstelling ‘Levenslicht’ officieel geopend

Zwolle – Op donderdagmiddag hebben burgemeester Peter Snijders en voorzitter van de Joodse gemeente Zwolle Ingrid Petiet een bijzondere bijeenkomst rond ‘Levenslicht’ geopend. Deze is nog tot en met 31 januari te zien in Academiehuis De Grote Kerk.

Auschwitz

Het Nationaal Comité 4 en 5 mei heeft kunstenaar Daan Roosegaarde gevraagd dit tijdelijk lichtmonument te ontwerpen. De bedoeling is om mensen in hun eigen gemeente te betrekken bij dit oorlogsverleden en het bewustzijn daarover te vergroten. Op 27 januari was het 75 jaar geleden dat concentratie- en vernietigingskamp Auschwitz werd bevrijd, hét internationale symbool van de Holocaust.

© RTV Focus – Matthijs van Os

Lichtgevende herdenkingsstenen

Zowel in de Joodse herdenkingstraditie als in de Roma- en Sinticultuur zijn stenen belangrijk. Roosegaarde heeft deze traditie als inspiratie gebruikt. In gesprek met Holocaustoverlevenden en hun familie kwam hij tot het ontwerp van ‘Levenslicht’. Met 104.000 lichtgevende herdenkingsstenen (het aantal slachtoffers uit Nederland) staat het kunstwerk symbool voor de impact van de Holocaust.

Verbindend monument

Het lichtmonument is een verbindend monument, omdat het vorm krijgt in meerdere gemeenten. Na de landelijke onthulling van het gehele monument op 16 januari jl. in Rotterdam, worden de stenen verspreid in meer dan 170 gemeenten tentoongesteld. Allemaal gemeenten die te maken hadden met de vervolging van Joden, Roma en Sinti.

© RTV Focus – Matthijs van Os

Zwolle

Zwolle had voor de Tweede Wereldoorlog met ruim 775 mensen één van de grotere, bloeiende Joodse gemeenten van ons land. Bijna 500 Joodse Zwollenaren, bijna twee derde van hen, werden tijdens de oorlog vermoord. Zij maken deel uit van de wereldwijd zes miljoen Joodse slachtoffers van de Holocaust.

Academiehuis Grote Kerk

Levenslicht is tot en met 31 januari te zien in Academiehuis Grote Kerk, tegen de achtergrond van de recent gevonden unieke foto van de deportatie van Joodse Zwollenaren. De foto biedt een sobere, maar passende context voor het lichtmonument in het hart van de stad. Tijdens de bijeenkomst op 30 januari vertelt Vincent Robijn, directeur van het Historisch Centrum Overijssel, meer over deze foto. Stadsdichter Jeroen Kraakman schreef voor de bijeenkomst rond Levenslicht een gedicht.

© RTV Focus – Matthijs van Os
© RTV Focus – Matthijs van Os
© RTV Focus – Matthijs van Os

Gerelateerde artikelen

Controleer ook
Close
Back to top button