Natuur & DuurzaamNieuws uit Zwolle

Beweidingsverbod voor vee op dijken van kracht

Einde verlengde periode ‘dijkenbeweiding’

Zwolle – Waterschap Drents Overijsselse Delta (WDODelta) stelt vanaf donderdag 1 november het beweidingsverbod voor vee op dijken dan nu écht in. Eerder verlengde het waterschap de periode voor beweiding op de dijken die zich na de droge zomer goed herstelden. Normaal gesproken geldt vanaf 15 oktober een beweidingsverbod vanwege het begin van het stormseizoen.

Het verbod op ‘dijkenbeweiding’ betekent dat vee, met name schapen (koeien en paarden mogen nooit op dijken lopen), niet meer op de dijken mogen grazen. Dit om de grasbekleding van de dijken te beschermen. Vee mag op dijken grazen vanaf het voorjaar tot 15 oktober. Door de warme en droge zomer moesten veehouders hun dieren toch tijdelijk van de dijken halen om schade aan de kurkdroge dijken te voorkomen.

Goede conditie

Dijken zijn van groot belang voor de waterveiligheid. Hoe beter het waterschap de dijken onderhoudt, hoe sterker ze zijn in situaties wanneer het er op aan komt en het water krachtig tegen de dijken aan klotst. Hoe minder schade door het jaar heen ontstaat, hoe minder herstelwerkzaamheden nodig zijn om de dijken in goede conditie te houden.

Gerelateerde artikelen

Back to top button