BerkumNatuur & DuurzaamNieuws uit ZwolleVoorpagina

Berkum zet de bloemetjes buiten voor betere toekomst Roemeense kinderen

Zwolle – Bij de hoofdingang van Zorgcentrum Berkumstede aan de Erasmuslaan werden zaterdagochtend perkplantjes verkocht voor het goede doel. Mensen konden bij de diverse kraampjes plantjes uitzoeken of de meegebrachte bloembakken direct laten vullen. De opbrengst van de markt wordt gebruikt om kinderen in Roemenië naar school te kunnen laten gaan.

In de zomervakantie gaat er een groep jongeren naar Roemenië om daar ondersteunend kinderwerk te verrichten in Medgidia. Een deel van de jongeren stond zaterdagmorgen op de markt plantjes te verkopen. In totaal gaan er zestien jongeren deze zomer naar Roemenië. Dankzij de door de Berkummers aangeschafte geraniums kunnen de jonge klussers uit onder meer Zwolle, Dalfsen en Nieuwleusen de Roma-gezinnen daar een betere toekomst bieden.

Yuksel samen met een aantal van de jongeren die deze zomer naar Medgidia vertrekken.

Ook Yuksel, een Roma, was druk aan het helpen op de markt. Yuksel logeert ongeveer drie maanden in Nederland bij Dick van Lenthe. “Yuksel werkt op dit moment in Nederland. Hij komt uit Medgidia,” vertelt van Lenthe. “Onze jongeren gaan binnenkort voor de vijfde keer aan de slag daar samen met Yuksel.”

De Roma behoren tot een minderheidsgroep. Ze zijn straatarm en worden achtergesteld. De ouders zijn meestal werkloos en hebben gebrek aan de meest basale levensbehoeften. Gedwongen door armoede en als gevolg van hun eigen analfabetisme sturen ze hun kinderen niet naar school. Inmiddels heeft het Overijsselse projectteam Medgidia daar al een opvanghuis gebouwd. Naast het bieden van goed onderwijs is in het gebouw ook gelegenheid om de mensen een dagelijkse maaltijd te bieden. Ook kunnen de kinderen er eenmaal per week onder de douche en schone kleren krijgen.

Goed druk op de markt

Terwijl van Lenthe een paar planten in een bloempot stopt voor een oudere dame vertelt hij dat het goed druk is op de markt. “We verkopen behoorlijk veel plantjes. Ook veel bewoners van het zorgcentrum komen even naar buiten met dit mooie weer. Ze kopen dan gelijk wat fleurige plantjes.”

Gerelateerde artikelen

Back to top button