Zwolle – Berkum speelt dinsdagavond uit bij Buitenpost in Friesland, een duel waar eerder al
diverse keren een streep door ging. Het wordt een inhaalwedstrijd die met name van
cruciaal belang is voor de Zwollenaren, die al weken stroef draaien en onderhand in
de gevarenzone van de Hoofdklasse B zijn beland.

“Bij Buitenpost uit is het altijd lastig spelen, maar wij zitten op dit ogenblik in een
positie dat álle wedstrijden lastig zijn. We winnen nu niet zomaar,” realiseert Berkum-
trainer Arno Hoekstra zich. “Het is duidelijk: het wordt hard werken, we hebben de
punten hard nodig.”

Machine ging haperen

Buitenpost begon dit seizoen heel aardig. Onder supervisie van de vakkundige
oefenmeester Willem Brouwer, in het verleden ook succesvol bij Berkum, eindigden
de Friezen in de eerste periode op een keurige zevende plaats. Daarna ging de
machine echter haperen. Van de laatste vijf duels verloor Buitenpost er vier, al zaten
daar wedstrijden tegen kampioenskandidaten als Volendam en Genemuiden bij.
Afgelopen zaterdag ging het echter ook mis bij De Dijk en de nederlaag daar met 1-0
was een forse streep door de rekening van Buitenpost. Bij De Dijk, waartegen ook
Berkum het traditioneel lastig heeft, waren er maar heel weinig echte kansen. Op
slag van rust veroorzaakte Buitenpost-verdediger Wessel van der Galiën echter een
penalty en dat betekende 1-0. Na rust bleef het matig van beide kanten en een alles-
of-niets-offensief van de bezoekers tegen het slot leverde niets op. Door die
nederlaag zakte Buitenpost naar een 10 e plaats en de Friezen zullen hun
prestatiecurve nu dus echt om moeten buigen om richting veilige haven te komen.

Onder niveau

Dat geldt overigens nog veel sterker voor Berkum, dat al weken onder het niveau
presteert dat van de Zwolse selectie mag worden verwacht. De ploeg van trainer
Arno Hoekstra opende goed na de winterstop, al begon het gebrek aan stootkracht
voorin al snel parten te spelen. De laatste weken laat de ploeg echter ook in
defensief opzicht steken vallen: in de laatste twee duels kregen de Zwollenaren zes
goals tegen. Na een 1-3 nederlaag in eigen huis tegen ‘topper’ Genemuiden volgde
afgelopen zaterdag een verlies met 3-1 bij middenmoter AZSV. Op een hobbelig veld
en met een straffe wind tegen liep Berkum daar al vóór rust tegen een 2-0
achterstand aan, waarbij de Zwolse verdediging er niet altijd goed uitzag. Na rust
volgde ook nog een derde doelpunt voor de thuisploeg, maar daarna deed Berkum-
captain Marc van der Meulen met een fraaie vrije trap toch wat terug: 3-1. Ondanks
offensieve wissels kwam Berkum daarna niet dichterbij, waardoor de Zwollenaren
naar een 13 e plek zakten en die positie veroordeelt aan het slot van dit seizoen tot
het spelen van nacompetitie om een afdaling naar de eerste klasse te voorkomen.