KabelkrantNieuws uit ZwolleSportVoetbal

Berkum ontvangt directe concurrent ONS

Zwolle – Berkum speelt, als coronaperikelen niet weer een spaak in het wiel steken, zaterdag in zijn eerste duel na de te lange winterstop op eigen terrein tegen ONS Sneek. De Friezen zijn momenteel een directe concurrent van Berkum en beide ploegen hebben de punten hard nodig om uit de gevarenzone van de Hoofdklasse B te komen.
“Het wordt een heel belangrijke wedstrijd, voor beide teams,” weet Berkum-trainer Arno Hoekstra. “Wij staan te laag, maar we hebben de laatste tijd goede dingen laten zien. Er zit frisheid in de ploeg en ik ben blij met onze ontwikkeling. We vonden het dus jammer dat onze wedstrijd van vorige week niet doorging.”

Tegengoals

ONS had het vorig seizoen al moeilijk, maar ook nu draait de ploeg van de ervaren trainer Jan Vlap niet soepel. De Friezen staan op een 13e plek, één plaats boven Berkum maar met ook een wedstrijd meer op de teller. Opvallend is bovendien het doelsaldo van ONS. Met 22 goals in 13 duels lijkt er aanvallend niet zo veel aan de hand, maar met 42 tegengoals heeft de formatie uit Sneek de meest gepasseerde verdediging van de Hoofdklasse B. Vooral het pak slaag met 1-9 in eigen huis tegen Eemdijk in november zal menig ONS-fan als een steen op de maag liggen, maar andere wedstrijden toonden aan dat de Friezen wel degelijk gevaarlijk kunnen zijn.
Vorige week ging het echter opnieuw mis want hoewel men in Sneek vooraf kansen zag kreeg ONS tegen DETO een 0-4 zeperd om de oren. De bezoekers waren vanaf de aftrap dominant, al vertekenden een rode kaart en een strafschop het wedstrijdbeeld enigszins. In de eerste helft bleef de schade beperkt tot 0-1, maar direct na rust ging het echt mis voor ONS. Al na enkele minuten kreeg verdediger Rik Weening een rode prent waarna in de 59e minuut de 0-2 uit een penalty viel. Vijf minuten later werd het 0-3 en in de extra tijd wreven de Tukkers nog meer zout in de Friese wond door de eindstand op een toch pijnlijke 0-4 te zetten.

Niet doorgegaan

Berkum had vorige week de competitie zullen hervatten bij Buitenpost maar dat duel, waar ook al eerder een streep door was gegaan, ging weer niet door, nu vanwege coronagevallen bij de thuisclub. Het is dus alweer ruim twee maanden geleden sinds de Zwollenaren voor het laatst een competitiewedstrijd speelden en toen kwamen ze bij DETO niet verder dan een teleurstellende 4-2 nederlaag.
Daarna deed de equipe van trainer Hoekstra het echter een stuk beter in oefenduels. Berkum versloeg de eersteklassers WHC en Go-Ahead Kampen, speelde gelijk tegen hoofdklasser Be Quick 1887 en klopte derdedivisionist Staphorst met 3-0. Daarbij kwamen ook enkele spelers terug van soms langdurige blessureproblemen, zoals spits Martijn Brakke die liefst vijf maanden heeft moeten toekijken.
Berkum is er veel aan gelegen om uit de onderste regionen van de ranglijst te komen, maar weet dat voor ONS precies hetzelfde geldt. De wedstrijd Berkum-ONS Sneek wordt zaterdag geleid door scheidsrechter Vivian Peeters uit Sevenum en zij zal op Sportpark De Vegtlust om 14.45 uur af laten trappen.