Nieuws uit ZwolleSportVoetbal

Berkum naar ‘kat in het nauw’ DETO

Zwolle – Berkum speelt zaterdag een inhaalduel bij DETO Twenterand, een tegenstander die lang in de verdrukking zat maar afgelopen week tegen topploeg Staphorst heeft laten zien op onverwachte momenten op te kunnen veren. “DETO knokt voor elk punt, dat zijn altijd gevaarlijke ploegen waar je je in kunt verslikken,” weet Berkum-spits Chris van der Meulen. “Bij ons viel het vorige week tegen maar dat is geen reden tot paniek. We hebben veel gecreëerd en ons spel was vaak beter. Ook met Urk, toch de koploper, konden we ons vaak méér dan meten.”

Moeilijk

DETO promoveerde vorig jaar via de nacompetitie naar de hoofdklasse maar heeft het daar al vanaf de start moeilijk. In de eerste periode eindigde het team van trainer Jos van der Veen als laatste en daarna ging het nauwelijks beter want de Tukkers bezetten nu de één na laatste plek op de ranglijst van de Hoofdklasse B, al heeft de concurrentie meer duels gespeeld. Het probleem lijkt vooral voorin te liggen want DETO is met 19 goals in 16 wedstrijden de minst scorende club in deze klasse. Af en toe toont de Twentse ploeg echter opmerkelijke uitschieters, zoals in november toen ‘subtopper’ ACV in Vriezenveen met 4-2 werd weggeblazen.

Ook vorige week verraste DETO door thuis met 1-1 gelijk te spelen tegen Staphorst. Na 20 minuten kwam DETO, tegen de verhouding in, op 1-0. Uit een (te) snel genomen vrije trap schoot Qays Shayesteh raak en Staphorster protesten dat de bal niet stil lag bij het nemen van de vrije trap haalden niets uit. Na rust kreeg DETO het zwaar, vooral toen Shayesteh na zijn tweede gele prent weg moest en ook Kevin Peppels na een rode kaart kon vertrekken. Tegen negen man kwam Staphorst in de 76e minuut nog wel langszij maar verder kwamen de bezoekers niet, ook omdat de uitblinkende DETO-keeper Anthony van Zaltbommel een zeer effectieve sta-in-de-weg bleek. Deze week ging het echter weer minder met de Tukkers, want DETO werd dinsdag in de vierde ronde van de Districtsbeker Oost uitgeschakeld door zondaghoofdklasser Silvolde, die in Vriezenveen met 0-2 te sterk was.

Bekaaid

Berkum kwam vorige week, na winst tegen Staphorst en DUNO, bekaaid weg door met 1-2 te verliezen van Urk, de nieuwe koploper. In de eerste helft was Urk beter al kreeg ook Berkum forse kansen, die echter niet werden benut. Urk nam wél afstand door een op het oog wat gemakkelijk gegeven penalty en kwam nét voor rust op 0-2. Na de hervatting kwam Berkum er beter in en de thuisploeg creëerde veel kansen, maar daarvan werd er slechts één verzilverd door Yannick Kaluzi. Ook tegen het slot, toen Urk na een rode kaart met 10 man speelde, kropen de bezoekers diverse keren door het oog van de naald. Omdat de arbitrage in de extra tijd een duidelijke Urker handsbal in het strafschopgebied onbestraft liet bleef het zo bij 1-2. Berkum bleef daarmee op een 12e plaats staan en móet dus in de inhaalduels bij DETO en, volgende week, SVZW punten pakken om afstand te nemen van de onderste vier.

De wedstrijd DETO Twenterand-Berkum wordt zaterdag geleid door scheidsrechter Martijn Germs uit Wilnis, die op Sportpark Het Midden aan de Schout Doddestraat in Vriezenveen om 14.45 uur af zal laten trappen.