KabelkrantNieuws uit ZwolleSportVoetbal

Berkum naar grillig Swift

Zwolle – Berkum speelt zaterdag uit bij Swift in Amsterdam en de Zwollenaren treffen
daarmee opnieuw een directe concurrent. De thuisploeg heeft kwalitatief één van de
beste ploegen in de Hoofdklasse B, maar presteert dit seizoen onvoorspelbaar.
“Swift is heel wisselvallig dit seizoen, elke wedstrijd van hen is anders. Het is moeilijk
om ze te peilen en je daar op in te stellen,” vindt Berkum-keeper Jasper de Visser.
“Wij zullen moeten zorgen voor meer creativiteit dan afgelopen week. De opdracht is
duidelijk: Het enige dat nu telt is drie punten halen, want die hebben we hard nodig.”

Middenmoot

Swift deed vorige jaren altijd mee om de prijzen maar deze jaargang is de equipe van
trainer Martin de Groot er nog niet in geslaagd om de middenmoot te verlaten.
Afgelopen zaterdag ging de wedstrijd van de Amsterdammers tegen Urk niet door
vanwege coronagevallen bij Swift, maar de twee duels daarvóór gingen verloren. Na
een 1-0 nederlaag bij DETO volgde een nieuwe deceptie omdat Swift op eigen
terrein met 1-4 onderuit ging tegen topper Eemdijk.

In die wedstrijd moest Eemdijk vol aan de bak, maar de sterke bezoekers stonden
binnen een half uur al voor met 0-2. Swift drong aan en kreeg ook kansen maar na
iets meer dan een uur spelen volgden binnen enkele minuten de 0-3 en 0-4.
Daarmee was het lot van de Amsterdammers bezegeld en het feit dat Koen Fokkema
nog de 1-4 op het scorebord bracht was enkel van belang voor de statistieken.

Doelpuntloze remises

Berkum hervatte de competitie in februari met winst tegen ONS Sneek (6-0) en SDC
Putten (1-0) maar daarna volgden twee doelpuntloze remises bij De Dijk en, vorige
week, thuis tegen HZVV. Bij De Dijk kregen de Zwollenaren nog wel kansen, maar
dat was tegen HZVV een ander verhaal. Door corona, blessures en een schorsing
ontbraken er in elke linie wel één of meer spelers in de ploeg van trainer Arno
Hoekstra en dat was te merken aan het gebrek aan stootkracht. Vooral na rust was
HZVV de bovenliggende partij en het was mede aan goed werk van doelman Jasper
de Visser te danken dat Berkum toch een punt aan dit duel overhield.

In september won Berkum op eigen terrein met 2-1 van Swift en ook toen speelde
keeper De Visser een belangrijke rol. Swift kwam toen na een minuut of 20 met 0-1
voor door Jelle Spanninga, maar Berkum kwam direct langszij door Johnsen Bacuna.
Na rust werd het 2-1 toen Chris van der Meulen een penalty benutte en zo ging de
formatie van trainer Hoekstra met de winst strijken, ook omdat Jasper de Visser
uitstekend werk verrichtte in zijn debuutwedstrijd (!) in het eerste elftal van Berkum.

Swift en Berkum staan nu respectievelijk op een 10 e en 11 e plaats in de Hoofdklasse
B, waarbij beide clubs 19 punten in 16 wedstrijden hebben behaald. Beide ploegen