Dit is een commerciële partnerbijdrageOndernemend nieuws

Hoe verbeter je de veiligheid van weggebruikers bij slecht weer?


Dit is een commerciële partnerbijdrage.

Veel automobilisten met een gebrek aan ervaring zijn bang om bij slecht weer de weg op te gaan. Hier zijn verklaringen voor. Tijdens sneeuwval of hevige regen wordt het zicht aanzienlijk verminderd en wordt het rijden moeilijker. Maar gebrek aan ervaring mag geen reden zijn om de auto te moeten laten staan bij slecht weer. Het volstaat om de aanbevelingen voor veilig rijden op te volgen en zo veilig te blijven achter het stuur. Voorzichtigheid, aandacht en regelmatig onderhoud van de auto zorgen ervoor dat u onder alle weersomstandigheden zonder problemen kunt rijden.

Tips van experts over autorijden bij slecht weer

Ervaren automobilisten hebben een aantal aanbevelingen gedaan die je zullen helpen bij het rijden in slecht weer:

  • Rijden in de regen. Neerslag, vooral hevige neerslag, maakt het wegdek nat. Dit zorgt voor een afname van de hechting van de band aan het wegdek. Een muur van regen vermindert het zicht aanzienlijk, waardoor het voor de bestuurder moeilijker wordt om tijdig een obstakel op de weg op te merken. Bij regen kun je beter langzamer rijden dan bij mooi weer. Het volstaat om de snelheid met een derde te verminderen om alle obstakels tijdig op te merken. U moet uw snelheid niet alleen verlagen bij het uitvoeren van manoeuvres, maar ook bij het rijden op rechte stukken weg. Een lage snelheid voorkomt aquaplaning. Dit zal het voor de bestuurder ook veel gemakkelijker maken om met de auto te rijden bij vuile wegomstandigheden, wat niet ongewoon is tijdens zware regenval.
  • Reizen bij mistig weer. Net als bij regen slaat mist op het wegdek, waardoor het gladder wordt. Tegelijkertijd is het grootste nadeel de vermindering van het zicht. Bij het rijden in de mist is het erg belangrijk om waakzaam te blijven, zodat u tijdig een obstakel op de weg kunt zien.
  • Rijden in besneeuwde of ijzige omstandigheden. Tijdens het winterseizoen is het bijna onmogelijk om het rijden op ijzige wegen te vermijden. Daarom is de hoofdregel voor automobilisten het tijdig vervangen van banden. Banden die bij het seizoen passen, zorgen voor een betere tractie tussen de wielen en het wegdek, waardoor de remafstand wordt verkort. Het is ook de moeite waard om te leren hoe je ‘de motor kunt afremmen’. Manoeuvres op de weg moeten met lage snelheid worden uitgevoerd. Het is ook de moeite waard om tijdens het rijden in bochten zo min mogelijk te remmen. U moet met een lage snelheid rijden om slippen op besneeuwde oppervlakken te voorkomen.

Zichtbaarheid bij slecht weer

Ongeacht het soort slechte weersomstandigheden is het zicht bijna altijd verminderd. Daarom wordt autoverzorging het belangrijkste. In de winter moet u zeker de staat van uw ruitenwissers controleren. Soms zijn bevestigingen niet bestand tegen vorst en worden ze onbruikbaar. Je moet ook op de wisserbladen letten. De belasting in de vorm van een grote watermassa leidt in verschillende situaties tot vervorming van de bevestigingen. Daarom is het belangrijk om de ruitenwissers tijdig te vervangen.
Bij slecht weer moet u er zeker van zijn dat de verlichtingsapparaten niet uitvallen. Met hun hulp kunt u niet alleen de rijbaan voor de auto verlichten, maar ook het voertuig zelf beter zichtbaar maken voor andere weggebruikers.

Manieren om uw ruitenwissers te beschermen bij slecht weer

 

Afbeelding van ruitenwissers – www.autodoc.nl

Ruitenwissers hebben bij slecht weer het meeste last van ijzige omstandigheden. Bevroren water omhult de frame scharnieren en vult ook de holtes in de rubberen borstels, waardoor ze niet meer effectief zijn. Hier zijn enkele tips om uw ruitenwissers in de winter te beschermen:

  • Sneeuw op het glasoppervlak moet tijdig worden verwijderd;
  • Bij vorst mogen de ramen niet bevriezen, hiertoe moet ervoor worden gezorgd dat de voorruit tijdens het rijden wordt geblazen;
  • In de winter is het noodzakelijk om hoogwaardig vloeistof te gebruiken.

De optimale keuze voor een automobilist in de winter is om over te schakelen naar winter wissers. Ze hebben een slim ontwerp, zonder frame en het gebruik van plastic verbindingen en borstels om te voorkomen dat ze bevriezen.

Hoe kies je de juiste ruitenwissers?


Dit is een commerciële partnerbijdrage.

Gerelateerde artikelen

Back to top button