EconomieNieuws uit ZwolleVoorpagina

Benzine prijs historisch laag; dit betaal je aan de pomp in Zwolle

Zwolle – De prijzen aan de pomp zijn historisch laag. Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek. Sinds het begin van de coronacrisis betaal je voor een liter brandstof gemiddeld 6,1 procent minder.

Op 20 april bedroeg de dagprijs aan de pomp 1 euro 47. Het prijsniveau van nu is nog wel hoger dan in 2008 toen de benzineprijs ook historisch laag was door de kredietcrisis. Toen kostte een liter benzine op de goedkoopste dag 1,15 euro.

Ook in Zwolle zijn de prijzen aan de pomp historisch laag. Dit betaal je aan de pomp in Zwolle (Bron: DirectLease Tankservice app: prijzen 28 april 2020 )

BP Express Boerendanserdijk   € 1,36

Total Express   €1,37

Firezone Ceintuurbaan (N35)   €1,37

Esso Express v Wevelinkhovenstraat   €1,38

TinQ Zwolle  €1,38

Shell Express Ceintuurbaan   €1,38

OOC Yildirim   €1,39

Tango Oude Meppelerweg   €1,39

Amigo Bert dyers   €1,40

Shell  Blaloweg   €1,41

OK Zwolle   €1,42

Firezone Hollewandsweg   €1,43

TinQ Hattem   €1,46

Esso IJsselhallen   €1,46

BP Ijsselallee (N337)   €1,47

Esso Marslanden   €1,47

Esso de Vrolijkheid   €1,48

 

 

Tankstations aan snelweg het duurst

Prijzen van brandstoffen hangen ook af van de locatie van de pomp. Zo zijn tankstations langs de snelweg duurder dan stations die niet aan de snelweg liggen. Het prijsverschil tussen snelwegstations en bemande stations die niet aan de snelweg liggen was in maart 2020 per liter benzine iets meer dan 11 eurocent. Onbemande stations zijn gemiddeld het goedkoopst. Lagere personeelskosten spelen daarin waarschijnlijk een rol. LPG is uit veiligheidsoverwegingen niet verkrijgbaar bij onbemande tankstations.

Prijzen ook afhankelijk van belasting en accijns

De prijsontwikkeling van benzine wordt deels bepaald door de prijsontwikkeling van ruwe olie. Maar ook accijnzen, btw-tarieven, de dollarkoers en de vraag naar benzine bepalen de prijs. In maart 2020 vormden belastingen en accijnzen ruim twee derde van de prijs die de consument aan de pomp betaalde.

Gerelateerde artikelen

Back to top button