Nieuws uit ZwolleSportVoorpagina

Belangrijke zege voor PEC Zwolle in Sittard

Zwolle – PEC Zwolle heeft zondagavond de late afsluiter van het voetbalweekend in Limburg gewonnen. Op bezoek bij directe concurrent Fortuna Sittard zegevierden de Blauwvingers met 0-1 door een doelpunt diep in de tweede helft van Oussama Darfalou. Door die zege hebben de Zwollenaren afstand gedaan van de laatste plaats. Wel heeft PEC Zwolle één duel meer gespeeld dan Fortuna en twee meer dan Sparta, dat afgelopen weekend bij een 0-1 voorsprong het uitduel met Vitesse gestaakt zag worden.

Maikel van der Werff, Djavan Anderson en Mees de Wit begonnen bij PEC Zwolle in de basis. Laatstgenoemde was vorige week in Almelo nog geschorst.

Strijd, maar weinig kansen

Beide ploegen legden veel strijd aan de dag en dat was nodig ook op het moeizaam bespeelbare veld. Grote kansen waren er het eerste half uur praktisch niet. Alleen Mees de Wit en Daishawn Redan schoten met scherp, maar hadden de pech dat beide inzetten door een Fortuna-speler konden worden afgeblokt. Pas een kwartier voor rust kwam de wedstrijd echt tot leven, al was het Fortuna dat in die fase de boventoon voerde. Maikel van der Werff trad met een keurige tackle op de bal goed op en voorkwam daarmee een uitgespeelde kans, waarna Kostas Lamprou redde op een inzet van Zian Flemming. Diezelfde Lamprou hield drie minuten voor rust ook Paul Gladon van scoren, waardoor de ploegen met een 0-0 ruststand de kleedkamers opzochten.

Doelpunt Fortuna geannuleerd

De eerste kans na rust was voor PEC Zwolle. Het was Oussama Darfalou die een kopkans kreeg op aangeven van De Wit, maar net voorlangs kopte. Fortuna zette hier een gesmoord schot van Flemming tegenover, maar leek na dik een uur spelen dan toch op voorsprong te komen. Charlison Benschop draaide zichzelf behendig weg bij Yuta Nakayama en rondde doeltreffend af. Assistent-scheidsrechter Johan Balder nam in de aanloop naar de goal echter buitenspel waar. Na het ‘lijnen trekken’ in Zeist werd dit door VAR Martin van den Kerkhof bevestigd.

Na het inbrengen van Kenneth Paal, Sai van Wermeskerken en Gervane Kastaneer kwam PEC Zwolle plotseling tot een aantal flinke kansen, maar met kunst- en vliegwerk hield Yanick van Osch zijn doel schoon. Het bleek een voorbode voor de openingstreffer. Dertien minuten voor tijd kopte Darfalou raak, waardoor PEC Zwolle in een fase waarin het de voorsprong verdiende deze ook kreeg.

Wat restte was een kwartier volhouden. Met Rico Strieder en Siemen Voet binnen de lijnen bouwde trainer/coach Dick Schreuder meer defensieve zekerheid in. Fortuna Sittard kreeg nog vijf minuten extra speeltijd, maar ondanks een veldoverwicht kwamen de Limburgers niet tot de gelijkmaker, waardoor PEC Zwolle de driepunter met de meegereisde supporters kon vieren.

Volgende week zondag, 13 maart, speelt PEC Zwolle thuis. Om 16.45 uur is Feyenoord de tegenstander.

Fortuna Sittard – PEC Zwolle: 0-1 (0-0)

Toeschouwers: 8.279

Scheidsrechter: Gözübüyük

Gele kaarten: De Wit, Kastaneer (PEC Zwolle) en Flemming (Fortuna Sittard)

Opstelling Fortuna Sittard: Van Osch, Angha, Duarte, Flemming, Benschop, Gladon (61’ Semedo), Samaris (81’ Botaka), Rienstra (89’ Noslin), Tirpan, Siovas en Cox.

Opstelling PEC Zwolle: Lamprou, Van Polen, Nakayama, Saymak (73’ Paal), Clement (73’ Van Wermeskerken), Redan (89’ Strieder), Van den Belt (90+4’ Voet), Anderson (73’ Kastaneer), Darfalou, Van der Werff en De Wit.