Kunst & CultuurNieuws uit ZwolleVoorpagina

Beeldentuin op Landgoed Anningahof geopend

Op zaterdag 14 mei is in aanwezigheid van wethouder Monique Schuttenbeld van de gemeente Zwolle het seizoen Beelden 2022 officieel geopend op Landgoed Anningahof. Op het 5,5 hectare grote landgoed is dit jaar een avontuurlijke uitbreiding van de beeldencollectie te zien. In het fraaie landschap staan 145 zeer diverse beelden van meer dan 100 Nederlandse beeldhouwers. Vanaf Zondag 15 mei aanstaande om 13.00 is het Landgoed Anningahof geopend voor publiek.

(Tekst gaat verder onder foto’s)

Opening

Genodigden konden zaterdag de prachtige beeldentuin bezoeken, waar de beelden en sculpturen er, zeker met dit weer, prachtig bij stonden. In tegenstelling tot andere jaren bestaan de genodigden met name uit de kunstenaars en hun vrienden en familie zelf.
Eigenaar Hib Anninga heet de genodigden welkom en vertelt voor welke uitdagingen de kunstenaars gestaan hebben in de afgelopen corona jaren en wat er veranderd is. Hij wijst op de rust die ontstaan is, door het verkeer die nu achter de geluidswal rijdt. Daarnaast zijn er dit jaar naast de meer gevestigde kunstenaars, een groep jonge kunstenaars geselecteerd om hun beelden te exposeren. Hij vertelt vol trots hoe dat ontzettend goed mengt: “Prettig, dat jongere en oudere kunstenaars zelf ook vinden, dat het toch in harmonie is. Het sluit goed aan.” Anninga biedt de genodigden een lunch aan en brengt een toast uit. Het geheel wordt omlijst door een aantal songs van een zangeres van de Zwolse theaters.

Kunstenaars

Een van de kunstenaars is Niels van Bunningen (1988). Hij staat bij zijn beeld ‘A sick mans dream’ en vertelt dat dit kunstwerk verbeeldt wat er gebeurt in het hoofd van de hoofdpersonage, wanneer hij tussen leven en dood hangt. Het laat een explosie zien van allemaal figuren uit zijn onderbewustzijn, droombeelden. Elk beeld vertelt iets over een aspect van het leven van de hoofdpersoon. Het beeld is gemaakt met staal, brons en messing.

A sick man’s dream, 2014 – Niels van Bunningen 1988

Kunstenaar Felipe van Laar (1988) laat zich vooral inspireren door bouwwerken waarin het kantelpunt tussen materialiteit en betekenis voelbaar is. Hij is gefascineerd door wanneer een bouwwerk het gevoel van sacraliteit krijgt, of waar dat juist verdwijnt. Hij geeft aan niet op beeld te willen en wil geen uitleg geven bij zijn beeld ‘Untitled 2022’. Dat doet afbreuk aan de fantasie en verstilling van de kijker.

Untitled, 2022 – Felipe van Laar

Daarentegen komt kunstenaar Art van Triest (1983) zich melden om wat over zijn werk te vertellen. Het basisthema van zijn werken is ‘controle’. Hij vertelt hoe hij in zijn atelier soms juist die controle wil laten varen door het werk te bekogelen met bijvoorbeeld een stuk beton. Hij geeft ook ‘destructie performances’ voor publiek, tijdens bijvoorbeeld een tentoonstelling of door zo’n performance te delen op zijn instagram-pagina.

Grid, 2020 – Art van Triest

Het Landgoed Anningahof

Vanaf Zondag 15 mei aanstaande om 13.00uur is het Landgoed Anningahof open voor publiek. Naast de 145 zeer diverse beelden van meer dan 100 Nederlandse beeldhouwers, zijn er twee solotentoonstellingen in de kleinere binnenruimten en in de grote hal treft u zeer bijzondere en boeiende werken! Beelden 2022 is tot eind oktober elke woensdag- tot en met zondagmiddag open van 13.00 – 18.00 uur.
De entree voor volwassenen is 10 euro per persoon en inclusief catalogus en informatie bij de beelden. De prijs voor de seizoenkaart is 15 euro en voor kinderen van 8 tot 18 jaar geldt een toegangsprijs van 5 euro.
Voor meer informatie over de Beeldentuin Landgoed Anningahof, zie www.anningahof.nl.

Gerelateerde artikelen

Back to top button