Kunst & CultuurNieuws uit ZwolleOnderwijs & WetenschapVoorpagina

ArtEZ academie voor Theater en Dans opent virtueel theater

Zwolle – Hoe geef je vorm aan het vak theater en hoe presenteer je een afstudeervoorstelling op anderhalve meter afstand? In een virtueel theater, is het antwoord van ArtEZ Academie voor Theater en Dans (ATD). Vierdejaars studenten van de opleiding Docent Theater in Zwolle hebben de primeur: zij studeren af met het online theaterfestival Lijn20 in het weekend van 29 en 30 augustus. Het is voor iedereen te volgen op het online platform atd.world.

ArtEZ World – The virtual experience

Maandenlang hebben de studenten zich voorbereid op hun afstuderen: verhalen verzamelen, scripts schrijven, bestaande stukken bewerken en repeteren met spelers. Totdat het coronavirus uitbrak. Wat doe je als je bij het presenteren van je voorstelling geen publiek mag ontvangen? De studenten zijn creatief: ze hebben virtuele kamers ingericht, radioshows voorbereid en digitale voorstellingen gemaakt op atd.world. Bezoekers kunnen online door de verschillende kamers van studenten dwalen om het afstudeerwerk te bekijken. Er zijn talkshows te zien waarin de studenten vertellen over hun werk, er zijn livestreams te volgen met voorstellingen en je kunt napraten in een digitale bar.

De online omgeving is gebouwd door de makers van het succesvolle Nite Hotel. Arjen Hosper, opleidingshoofd bij Docent Theater Zwolle, wist dat hij deze programmeurs bij het plan moest betrekken. “Samen met de andere opleidingen van de Academie voor Theater en Dans hebben we de handen ineengeslagen om dit voor elkaar te krijgen. Het initiatief is veel breder dan een digitaal platform voor dit finals festival”, legt Arjen Hosper uit. “We wilden iets creëren dat duurzaam is en ons voorbereid op een toekomst van onderwijs in coronatijd. Het resultaat is een virtuele wereld waar de theater- en dansopleidingen komend jaar publiek kunnen ontvangen, werk kunnen laten zien en nieuwe potentiële studenten kunnen ontmoeten. Kom een kijkje nemen. Docent Theater bijt het spits af, hierna blijft het platform groeien en zich ontwikkelen.”

Het finals festival Lijn 20 is gratis te bezoeken en begint zaterdag 29 augustus online om 12.30 uur.ArtEZ World – The virtual experience

Gerelateerde artikelen

Back to top button