BouwKabelkrantNatuur & DuurzaamNieuws uit ZwollePolitiek & Opinie

Eerste aanzet inrichting singel ligt bij de Zwolse gemeenteraad

Zwolle – Het college  van burgemeester en wethouders wil een uitnodigende singel ontwikkelen in de stad, die de weerbaarheid tegen de gevolgen van het veranderend klimaat vergroot. Dat blijkt uit een raadsbrief die wethouders Monique Schuttenbeld en Gerdien Rots sturen naar de gemeenteraad van Zwolle.

Ook wil het college een singel die uitnodigt om te verblijven, het welzijn van mens, plant en dier bevordert, culturele-en economische ontwikkeling stimuleert, de bereikbaarheid en gastvrijheid van de binnenstad waarborgt en een positieve bijdrage levert aan de uitstraling van de stad: een boegbeeld voor stad en regio. Er ligt nu een startnotitie, die de ondergrond is voor het realiseren van een visie op het stadshart. Het ontwikkelprogramma Stadshart zet in op binnenstedelijke groei. De Singel maakt in vooral de groei van Zwolle en de wensen om het Stadshart van de toekomst waar te maken, mogelijk.

Groene motor van de binnenstad

De Singel is de schakel tussen de verschillende omliggende wijken en is de groene entree tot de binnenstad. De ontwikkeling van de Singel draagt bij aan verblijfskwaliteit, woonkwaliteit voor bestaande en nieuwe inwoners en waterveiligheid van de gehele binnenstad. Het stadse en regionale watersysteem komen samen in het water dat door de Singel stroomt, wat de Singel een belangrijke plek maakt voor waterbeheersing en het klimaatbestendig maken van Zwolle als deltastad en -regio. In de Singel is ook fysieke ruimte nodig voor voorzieningen die nodig zijn voor de energietransitie. De Singel wordt de groene motor van de binnenstad.

Investeren in de bestaande binnenstad blijft nodig om mee te kunnen groeien met de behoefte van bewoners, ondernemers en bezoekers. De singel brengt letterlijk lucht en ruimte naar het Stadshart en draagt daarmee bij aan het buitengeluk van Zwollenaren. De leefbaarheid in de stad wordt vergroot met ruimte voor voetgangers en fietsers, voor cultuur en recreatie.

Ruimtemaker

In de Singel wordt ook de mobiliteitstransitie verder vormgegeven. De gemeente gaat de Singel als binnenring
afwaarderen, dat draagt bij aan de autoluwe binnenstad.  En zorgt er tegelijkertijd voor dat de binnenstad wel bereikbaar blijft. De mobiliteitstransitie is een belangrijke ruimtemaker voor andere functies. Om dit goed vorm te geven wordt mobiliteitsonderzoek uitgevoerd.

Om op korte termijn uitvoering te kunnen geven en op de lange termijn aan een samenhangend beeld te kunnen bouwen is een visie en fasering voor de hele singel nodig. Dat komt na deze startnotitie aan bod. De visie is geen eindbeeld, maar het zijn bouwstenen voor de toekomst van de singel. De bouwstenen leggen de basis voor een toekomstbestendige singel waarvan realisatie stapsgewijs in meerdere projecten wordt uitgevoerd.

Bron
zwolle.nl

Gerelateerde artikelen

Back to top button